Покажете на азербайджански инвеститори рентабилни проекти

Български фирми строят завод за велосипеди в Исмаилли, казва посланикът

Н.Пр. Емил Каримов:

Покажете на азербайджански инвеститори рентабилни проекти

Снимка: Стоян Йотов

4268 ~ 4 мин. четене

Н. Пр. Емил Каримов е роден на 26 юли 1966 г. в Баку. Завършил е историческия факултет на Азербайджанския държавен университет, след което постъпва на работа в Академията на науките на Република Азербайджан.От 1995 г. започва дипломатическата си кариера. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България. Владее английски, турски и руски език. Женен, с две дъщери.

Ваше Превъзходителство, очертайте основните сфери на икономическо и бизнес взаимодействие между Азербайджан и България в момента.

През последните години икономическите отношения между Азербайджан и България започнаха да се развиват по-интензивно. Основният акцент е енергийният. В допълнение към енергетиката, също така е развитието на отношенията в областта на селското стопанство, туризма, строителството и други. През последните години също се увеличиха и контактите между бизнесмени от нашите страни в различни области.

В кои сектори има потенциал за по-широко сътрудничество между двете страни?

Днес има голям потенциал за по-нататъшно икономическо сътрудничество между нашите страни, особено в областта на селското стопанство, на винарската промишленост, транспорта, строителството, туризма и леката промишленост. Следва да се отбележи, че на Азербайджан са добре познати българските хранителни продукти, особено домати, сирене, чушки, които в нашия език се наричат български чушки, туршия, консервни изделия, сокове, тютюневи изделия, българска роза. 

Като се има предвид, че в икономиката на Азербайджан селскостопанският сектор е много богат и играе важна роля в икономическата сфера, нашите страни имат голям потенциал за по-тясно сътрудничество, особено в областта на селското стопанство. По всички тези гореспоменати области има отличен потенциал за увеличаване на търговския стокообмен между Азербайджан и България.

От доста години се говори за транзит и доставки на азербайджански газ през и за България. На какъв етап и реализацията?

Днес Азербайджан играе много важна роля в износа на алтернативни енергийни ресурси за Европа. На 20 септември 2014 г. в столицата на Азербайджан, Баку, под ръководството на президента на Азербайджан г-н Илхам Алиев, се проведе историческо събитие, първа копка на Южния газов коридор, на която присъстваха лидерите на много страни, включително и  президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Страните - участници в проекта TАП-ТАНАП работят интензивно в реализацията на този исторически проект, в това число и съответните ведомства на Азербайджан и България.

През декември 2013 г. бе подписан договорът за газовото находище "Шах Дениз 2", който позволява да се изнася азербайджански газ в Европа, която е заинтересована от развитието на алтернативните енергийни източници. В какви количества ще бъде първият експортиран азербайджански газ чрез интерконектор от Гърция в България, предвидено за 2019 година?

В първия етап е предвидено износът на азербайджански газ за България през 2019 г. да е в обем от 1 млрд. кубически метра, а в бъдеще този обем може да се увеличи.

Инвестициите остават неразвито направление в двустранните отношения. Кои са основните причини за това? Как би могъл да се повиши интереса на азербейджайнски компании да инвестират в България и обратното?

Днес азербайджански инвестиции са направени в много страни по света. Ние също така сме заинтересовани да влагаме нашите инвестиции в икономиката на България. През последните години в Азербайджан се проведоха няколко бизнес форуми и срещи между бизнесмени от нашите страни. Обсъдени бяха различни двустранни проекти за взаимни инвестиции. Все пак, това не е достатъчно. За привличане на азербайджански инвестиции в България е необходимо да бъдат поканени азербайджански инвеститори във Вашата страна, да се организират срещи с бизнесмени от различни градове на България, да им се покажат рентабилни проекти в различни региони на България.

За дейността на българските бизнесмени в Азербайджан трябва да се отбележи  намерението на българската страна да открие в Азербайджан в близко бъдеще Българо-азербайджанска търговско-промишлена палата, което следва да допринесе за внедряването на българските инвестиции в икономиката на Азербайджан.

За 2013 г. около 3000 българи са посетили Баку с цел туризъм. Въпреки слабите цифри, смятате ли, че има интерес от страна на гражданите на Азербайджан към зимните и летни туристически възможности на България, както и неразвит потенциал в тази сфера?

Туризмът също така се явява един от основните области на сътрудничество между Азербайджан и България. В тази област има добър потенциал. От 2011 г. българските туроператори вземат активно участие в ежегодната международна изложба по туризъм, която се провежда в Баку. В Азербайджан добре знаят за  българските курорти - Златни пясъци и Слънчев бряг. В допълнение към морските курорти, през последните години в Азербайджан също така са  изградени луксозни ски центрове, които се посещават от много чуждестранни туристи.

Какви са перспективите за създаване на директна самолетна връзка между Баку и София?

За откриването на директни полети между Баку и София трябва да се създадат рентабилни условия. А рентабилните условия са свързани с повишен приток на туристи между двете страни. Ето защо трябва активно сътрудничество в областта на туризма.

Как България може да се възползва от огромните инвестиции на Азербайджан в проекти, свързани с инфраструктура и земеделие? Имат ли потенциал българските компании за участие в подобни мащабни проекти?

И в инфраструктурата, и в селското стопанство между Азербайджан и България има обемен потенциал за взаимни инвестиции. За изпълнението на тези цели трябва да се предложат взаимни рентабилни и актуални проекти.

Имат ли български фирми участие в подобни проекти в Азербайджан в последните години? Как бихте ги насърчили да участват?

През последните години български фирми взеха участие в Азербайджан по проекти в областта на строителството, фармацевтиката и др. По-специално днес българските инвестиции са вложени в строителството на Завод за производство на велосипеди в азербайджанския региона Исмаилли.Подкрепи Economic.bg