Pokemon Go - 5 съвета за безопасна игра

Приложението, което завладя света за броени дни, крие доста рискове

Pokemon Go - 5 съвета за безопасна игра

Pokemon Go се превърна игра номер едно в света, а вече и в България, по брой сваляния за няколко дни. У нас вече е достъпна за почитатели с Android и iOS устройства. Покемоните се преследват от малки и големи по паркове и градинки, радвайки се на всяка находка. Факт е обаче, че играта носи доста рискове - както физически, породени от безразборното мотаене в търсене на митичните герои, така и за сигурността на личните данни. В следващите редове ще прочетете няколко съвета от експертите на Eset как безопасно да играете любимата на милиони потребители по света игра.


1. Сваляйте играта единствено от официалните магазини за приложения за Android и iOS и само от официалния профил на създателите на играта

Кибер-престъпниците не чакаха втора покана и бързо-бързо създадоха дубликати на приложението. За да сте сигурни, че сваляте реалната игра, обърнете внимание на броя сваляния до момента, коментарите и рейтинга на приложението, което планирате да свалите. Ако то съдържа зловреден код, напълно вероятно е опарени потребители да са се изказали негативно и да са дали слаба оценка за него. Не повтаряйте чужди грешки.

Не се изкушавайте да сваляте и непроверени гайдове и приложения, обещаващи безплатни бонуси за играта. С тяхна помощ е по-вероятно да заразите устройството със зловреден код, отколкото да напреднетев играта.


2. Не използвайте Google акаунта си за регистрация

Ако ползвате iPhone, ви съветваме да не се регистрирате с Google акаунта си в Pokémon Go. Защо? Много просто, по този начин ще дадете широк достъп на производителя до вашите лични данни. В това число влизат кореспонденция, история на предишни търсения в браузъра, файлове и др.

Вече сте свалили приложението? В такъв случай използвайте функцията Revoke access, с която да ограничите достъпа до личната ви информация.


3. Споделете приключението с приятел

Обиколката за търсене на покемони с приятел е много по-забавна, както и по-сигурна. До момента не сме чули за инциденти в България, провокирани от играта, но в чужбина това се случва доста често. Визираме физически контузии, причинени от прекомерно „влизане“ в добавената реалност на приложението и игнориране на предмети от реалния свят, които водят до наранявания. Включително и фактът, че играчи стават жертви на грабежи и побои. Заложете на сигурно и вземете приятел със себе си, особено, ако планирате търсене в непознати райони.


4. Вземете допълнителна батерия

Когато става дума за „енергиен вампир“ не се сещаме точно за Пикачу, но изглежда Pokémon Go може да се определи като такъв. Приложението изцежда батерията на устройството доста бързо, поради което е препоръчително да носите със себе си зарядно или допълнително зареждащо устройство. Най-малкото, няма да бъде добре да се озовете на непознато място без батерия и позната посока.


5. Бъдете внимателни

Pokémon Go може до такава степен да обсеби вниманието ви, че това да доведе до инциденти. От удар в близкия стълб на светофара, до скандали и дори арести. Не позволявайте на приложението да ви предизвика да направите нещо, за което е възможно да съжалявате. Все пак това е просто игра.

Коментари: 0