Боклукът на Италия няма да идва в България

Сметищата ни едва побират българските отпадъци, какво остава за италианските

Боклукът на Италия няма да идва в България

България няма да приюти боклука на Италия. Това стана ясно след разследване на Портала на българските общини Kmeta.bg.

Боклукът на Южна Италия няма да бъде приет от Камено, категоричен бе кметът Жельо Вардунски. Вардунски заяви, че никога не са водили преговори със Сицилия, Кампания или която и да било друга италианска област да депонира боклука си в неговата община.

„Това е абсолютно некоректна информация. Подготвям опровержение, защото не можах да разбера как Ваши колеги свързаха Камено с Италия. На сметището в село Полски извор едва се намира място за боклука от част от Черноморието, камо ли да приемаме италиански отпадъци“, категоричен е Вардунски.

Основен оператор на сметището в Полски извор е община Бургас, която не е водила разговори с италиански представители по темата, каза още градоначалникът. Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе ползват депото в селото.

От администрацията на община Бургас също посрещнаха „новината“ за това, че тонове отпадъци се насочват към Камено от Италия, с недоумение. Кореспондент на Kmeta.bg предаде, че от общината не са чували за такова нещо.

За да се стигне до подписване на договор за прием на отпадъци на територията на Камено, трябва да се проведат консултации с местната РИОСВ, но това не е ставало.

„Пристанище Бургас също отрече да е информирано за евентуален договор за депониране на италиански отпадъци. Те трябва да минат през него, за да отпътуват към Камено, но такава договорка не съществува“, пише Kmeta.bg.

Коментари: 0