Полицията започва проверка на строителството на „Хемус“

Ще бъдат проверявани договорите, по които са раздадени авансово милиони, както и дали терените имат разрешителни за строеж

Полицията започва проверка на строителството на „Хемус“

Снимка: Красимир Свраков

1904 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Главна дирекция „Национална полиция“ ще извършва проверки за нарушения при строителството на автомагистрала „Хемус“. Лотовете 4 и 5 ще бъдат заснети с дрон, за да се установи дали по тях е извършвана дейност, съобщава БТА, позовавайки се на изявление на директорът на ГДНП гл. ком. Станимир Станев. Проверки ще има и по останалите лотове.

Причината за започналото разследване са изнесените данни от регионалния министър Виолета Комитова за неправомерно изплатени огромни аванси за строителство на определени участъци, по коти обаче няма дейности или са в минимален обем. Ще се проверяват и договорите по тях.

За лот 4 са преведени 75 млн. лв., от които 72 млн. лв. на подизпълнителска фирма. За лот 5 са дадени 91 млн. лв., от които 84 млн. лв. са преведени на друга фирма подизпълнител. За да визуализираме този терен, ще извършим заснемане с дрон и ще направим снимки по протежението на магистралата“, коментира Станев.

Той посочи, че ще бъдат обследвани терените, тяхната собственост, дали са били отчуждени и за кои има разрешение за строеж. Ще се проследи цялото движение на паричните средства и тяхното усвояване за съответните дейности, извършени на магистралата. Според договорите трябва да има наемана техника и доставка на материали.

„Искаме да видим на място къде е техниката и ще проверим къде са материалите", добави Станев.

Според Станев проверките ще приключат до няколко седмици. Ангажирани са експерти от всички структури на МВР.

Най-вероятно на по-късен етап ще се образува и съответното производство. Когато имаме достатъчно данни, ще бъде докладвано и на прокуратурата“, допълни директорът на ГДНП.

Припомняме, че ресорният министър откри редица нарушения при строителството на магистралата. Ha пъpвитe 3 yчacтъĸa oт мaгиcтpaлaтa ce cтpoи, зaщoтo тe имaт вaлидни paзpeшeния зa cтpoeж. Ha ocтaнaлитe (oт 4-ти дo 9-ти) cтpoитeлcтвoтo не би трябвало да е започнало още, защото липсват нужните документи. При проверка на място обаче Комитова установи, че на места се копае без разрешение за строеж. 

C миниcтepcĸи пocтaнoвлeния oт бюджeтa ca oтпycнaти oĸoлo 3.7 млpд. лв. зa цялaтa мaгиcтpaлa, a държавното дружество „Aвтoмaгиcтpaли“ e paздaлa 1.3 млpд. aвaнcoвo нa фиpмитe. Комитова обяви, че най-много авансови средства е получила „Автомагистрали Хемус“ ЕАД – над 72.6 млн. лв. за участък 4, в който е установено незаконно строителство. Именно това е фирмата, която протестираше най-много заради спрените ѝ пари.

Преди седмици от официално съобщение на прокуратурата стана ясно, че държавното обвинение ще разпитва над 800 свидетели относно процедурите „инхаус“, провеждани от „Автомагистрали“. По сключени договори държавното дружество се води формално строител на пътни проекти, като например „Хемус“. Строителството обаче се извършва от фирми, които по договор трябва да предоставят само техника и материали. Новото ръководство на дружеството призна, че има капацитет да строи до 3 км. пътища.

Подкрепи Economic.bg