Вместо депозити: Инвестициите във взаимни фондове в България се увеличават

Цените на имотите достигат психологическа граница и пазарът вече прегрява

Вместо депозити: Инвестициите във взаимни фондове в България се увеличават

Снимка: Twenty20

2213 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Инвестициите във взаимни фондове в България скачат с 60% от началото на 2021 г. заради нулевите лихви по депозитите и все по-високите такси, налагани от банките. За това допринасят и все по-скъпите недвижими имоти, чиито цени вече достигат психологическа граница и хората не могат да си ги позволят. Това стана ясно от експертите на форума „Бъдещето на парите“, организиран от сп. "Мениджър".

Като цяло в настоящата обстановка хората търсят да инвестират парите си в нещо стабилно, прозрачно и просто, което да покрие инфлацията, ако може да носи и допълнителна доходност и да се управлява от телефона. Заради реалната липса на доходност от депозитите в последните години взаимните фондове излязоха на инвестиционната сцена в България. За това способстваха и самите банки, някои от които отказаха да откриват нови депозити, а вместо това ги обвързаха именно с такива фондове.

По думите на Явор Ачев, мениджър за България на Amundi Asset Management, това е стратегическа инвестиция, „затова е редно да го обсъдите с вашия банкер и тогава да вземете информирано решение“.

Със скока от 60% в инвестициите във взаимни фондове в България вече са генерирани общо около 3.5-3.6 млрд. лв. в подобен тип активи. Това представлява около 5% от стойността на депозитите на физическите лица, които към септември достигат 64.5 млрд. лв. според статистиката на Българската народна банка.

Тези инструменти вече са видими на картата, но не бива да се гледа на нас като алтернатива – дали да инвестирам в имот, в депозит или във фонд, а като нещо дългосрочно“, коментира Ачев.

За сравнение, той обясни, че в Централна Европа инвестициите във взаимни фондове представляват около 20% от стойността на депозитите, а присъединяването на България към еврозоната ще спомогне за доближаване на този процент. Според Ачев доходността от взаимните фондове в Европа и България е сходна, каквито са и таксите и комисионите, а регулацията е уредена с европейско законодателство.

Депозитите няма да изчезнат

Въпреки всичко според Боян Бянов, регионален директор за Централна и Източна Европа на Raisin DS, предложенията за инвестиции във взаимни фондове чрез банките все още не са достатъчно дигитализирани за потребителите.

Дори да кажа на банката ми, че го искам, те ще ми отговорят да отида на среща или че някой друг техен експерт ще ми се обади. Проблемът е, че не става онлайн, докато един инвестиционен посредник веднага може да сключи сделката“, посочи Бянов.

Според него със сигурност депозитите няма да изчезнат, защото колкото и по-висока доходност да носят други финансови продукти, сигурността на депозитите е единствена. Благодарение на това, а и на удобството от онлайн банкирането, за 90% от хората депозитите остават най-достъпния продукт.

Всяка друга инвестиция носи финансов риск върху инвестираната сума, докато депозитът е много естествен и достъпен продукт“, обясни Бянов.

Спад на малките вложения

Въпреки по-високия обем на депозитите заради спестяването „за черни дни“ в последната година и половина, според председателя на асоциацията за управление на вземанията в България Райна Миткова през последната година малките депозити до 10 хил. лв. почти са изчезнали.

„Това означава, че хората, които имат единствено тези спестявания, са ги изтеглили и може би са ги използвали“, коментира тя, като изрази опасения, ако тези средства са били буфер за домакинствата, какво биха правили те тази зима при очакващите се по-високи разходи за отопление.

По нейни източници от сферата на недвижимите имоти пазарът прегрява и вече не е толкова стабилен. Опция за закупуване на имот според нея обаче остава публичният търг, който е алтернатива предвид високите цени на имотния пазар в момента, и предлага добри възможности.

Подкрепи Economic.bg