Политическото напрежение в Германия остава преди конгреса на ГСДП

Въпреки че Меркел и Шулц се съгласиха за започването на преговори, ръководството на ГСДП още не ги е одобрило официално

Политическото напрежение в Германия остава преди конгреса на ГСДП

Снимка: БТА

Политическата несигурност в Германия и напрежението дали страната скоро ще има правителство остават.

Дори и след като досегашният германски канцлер и председател на партия Християндемократически съюз (ХДС) Ангела Меркел и бившият председател на Европейския парламент и лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се споразумяха да започнат официални преговори за съставяне на коалиция, сега одобрение трябва дадат и партийните ръководства.

Председателят на баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС), която е в един политически блок с ХДС, Хорст Зеехофер заяви, че ГСДП ще доведе страната до политическа криза, ако на конгреса си в неделя делегатите гласуват против продължаване на коалиционните преговори. „Това би била политическа катастрофа за нашата страна”, заяви Зеехофер пред германския таблоид Bild, отговаряйки на въпрос какво ще се случи, ако ГСДП отхвърли повторение на широката коалиция с консерваторите. В този случай ще има нови избори, последвани от още по-трудни коалиционни преговори, подчерта лидерът на ХСС и призова всички действащи лица да помогнат за формиране на коалиция.

Меркел все още не е успяла да състави правителство близо четири месеца след изборите. Несигурността подкопа позициите ѝ след 12 години като водещ европейски лидер и сега тя разчита, че ГСДП, която беше част от коалицията, управлявала от 2013 до 2017 г., отново ще приеме да работи с нея. Мнозина от партията на Шулц обаче изпитват нежелание отново да се коалират с ХДС, тъй като преди изборите се надяваха да подобрят популярността си, докато са в опозиция. Те са недоволни и от предложения проект за споразумение, договорено при консултативните преговори между лидерите на ГСДП и ХДС.

Делегатите на извънредния конгрес в Бон трябва да решат тази неделя дали ГСДП да се включи в потенциални преговори. След постигането на конкретно споразумение, то ще трябва да бъде одобрено от всички членове на партията.

Лидерът на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес изрази оптимизъм, че партията ще подкрепи започването на официални преговори с консерваторите. „Нямам план Б”, заяви Налес.

Коментари: 0