Полицейският синдикат с нов ултиматум

Искат оставките на Румяна Бъчварова и нейния заместник Красимир Ципов

Полицейският синдикат с нов ултиматум

Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заплаши, че отново ще иска оставки „на високи нива” и обяви нова дата за протест. Синдикатът постави срок до петък за възобновяване на преговорите с ръководството на министерството. Това стана ясно в деня на професионалния празник на МВР в неделя.

В противен случай ще бъдат поставени старите искания за оставките на министър Румяна Бъчварова и нейния заместник Красимир Ципов, както и ще се потърси съдействие от премиера Бойко Борисов за решаване на проблемите в системата, заяви лидерът на синдиката Валентин Попов.

От думите му стана ясно, че синдикатът вече няма претенции за пенсионната реформа и единствената тема за преговорите е преструктурирането на дирекцията "Пожарна безопасност".

По-рано шефът на дирекцията главен комисар Николай Николов заяви, че мотивите, с които се настоява за оставката му, са некомпетентно подготвени.

Полицаите протестираха преди седмици заради пенсионните промени, които предвиждат въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектор "Сигурност", командировките на турската граница и структурните промени в МВР.

Заради стартиралото преструктуриране на групите за спасителна дейност към дирекция "Пожарна безопасност", както и заради административната реформа на парче и нормативния хаос в МВР, от синдикалната федерация настояват през следващите пет дни да седнат отново на масата на преговорите. Ако това не стане, синдикатът ще излезе от преговорите и ще се обърне към премиера Борисов, увери Валентин Попов.

„Ако следващия петък ние заявим, че напускаме преговорите, ще очакваме от него да седне на масата за преговори", добави той.

Федерацията продължава да настоява за оставката на главен комисар Николай Николов, като се аргументира с намерението му да съкрати спасителните групи, промените в организацията на работа и системното изпращане на един пожарникар на местопроизшествие. От своя страна, Николов заяви, че не смята за сериозно полицаи да му искат оставката.

"Искане и подаване на оставка е политически акт. МВР е деполитизирана институция и назначаването на ръководителите й става по много строг ред. Искам да кажа, че министърът е отговорен за човешките ресурси в МВР", каза Николов.

Другата заявка на синдикалната федерация е за провеждане на протест или митинг-концерт на 25-ти юли.

Коментари: 0