Полицията разкри кражба от ферма за добив на криптовалути

Намерени са 23-те откраднати компютърни конфигурации

Полицията разкри кражба от ферма за добив на криптовалути
2786 ~ 1 мин. четене
Полицията в Троян разкри кражба от ферма за добиване на криптовалути. Това е първата разкрита кражба в страната от подобен вид, съобщи директорът на ОДМВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов. 

Разследването е проведено под ръководството на Районна прокуратура –Троян.

Във връзка с кражбата на 23 компютърни конфигурации за криптовалута, извършена на 23 февруари в с. Черни Осъм, са задържани двама мъже. Сигнал за престъплението подал собственикът на фермата - българин, който живее във Великобритания, след като онлайн връзката със сървърите, разположени в селото, прекъснала.

Старши комисар Милен Маринов разказа, че в хода на процесуално-следствените действия, продължили около два месеца и финализирани на 25 април, полицаи от Троян са установили, че отнетата техника е на територията  на Русенска област. По изготвен план за съвместни действия на двете областни дирекции са били извършени незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места. Открити и иззети в режим на работа са всичките 23 компютърни конфигурации, всяка от които е на стойност между 2000 и 3500 щатски долара.

По случая са привлечени като обвиняеми 51-годишен мъж от гр. Мартен, на когото е наложена мярка „домашен арест“, и 35-годишен от Русе – с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Подкрепи Economic.bg