Половин Европа въвежда нови ограничения заради третата COVID вълна

Германия и Гърция удължават локдауна, а Чехия иска помощ заради препълнените болници

Половин Европа въвежда нови ограничения заради третата COVID вълна

Снимка: БТА

Третата вълна на коронавируса наближава пика си в Европа и редица европейски страни са принудени да въведат нови ограничителни мерки, предава Reuters. Германия удължава локдауна с три седмици – до 28 март, но в някои от районите с по-ниско разпространение на вируса мерките все пак ще бъдат облекчени.

Предвижда се и възможност за връщане към отменени ограничения, ако седмичният индекс на заразяване надхвърли 100 на 100 хил. души население в три последователни дни.

В неделя Естония също затегна мерките. Страната забрани събитията на закрито, а ресторантите и несъществените магазини трябва да се затварят през уикендите като част от новата политика на здравните власти, която цели да овладее ръста на новите случаи на COVID-19.

Междувременно Литва продължава предпазливо да разхлабва ограниченията в резултат на намаляването на новите случаи. През уикенда трябва да бъдат отворени музеите на открито, природните паркове, зоологическите градини и други дейности навън. Посетителите обаче ще бъдат ограничавани. Библиотеките и автошколите възобновят дейността си.

Гърция също удължи блокадата и затегна ограниченията в повече райони на страната, след като нарастването на новите инфекции оказа натиск върху здравната ѝ система.

Сърбия, от своя страна, се бори да задържи новата вълна и здравните експерти призоваха правителството да въведе нов локдаун въпреки масовото ваксиниране в страната.

Италия също обсъжда удължаване на настоящия локдаун, става ясно от проект на документ, видян от Reuters.

Междувременно Чехия и Словакия ще получат допълнително по 100 хил. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech от своите партньори в ЕС. Двете страни са сред най-засегнатите от пандемията в света. Чехия отправи молба за помощ към някои европейски държави заради препълнените си болници.

Извън Европа японският премиер Йошихиде Суга заяви, че правителството обмисля двуседмично удължаване на извънредното положение в района на Токио.

Коментари: 0