Здравният министър и НОЩ обсъждат нови мерки на локален принцип

Заради контрастираща картина на заболеваемостта в различните области на страната

Здравният министър и НОЩ обсъждат нови мерки на локален принцип

Снимка: Красимир Свраков

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб (НОЩ) обмислят прилагане на противоепидемични мерки на локален принцип заради контрастираща картина на заболеваемостта в различните области на страната.

Министърът обясни, че покачването на заболеваемостта в последните дни се дължи на т. нар. британски щам, а не на отварянето на заведенията от миналата седмица.

Заетостта на леглата в болниците не е увеличена в цялата страна, а само в определени области, затова се обсъжда на ниво Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията“, съобщи здравният министър.

Той посочи, че в Кюстендил заболеваемостта е 487 на 100 хил. души, а в Търговище - 27 на 100 хил. души.

Щабът в Бургас реши да отмени плановите операции, защото натискът върху лекарите е голям, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него това е добро решение и други области с повече заболели от COVID като Кюстендил, Враца, Плевен и София могат да обмислят също такава мярка или поне за по-натоварените лечебни заведения. Според него това ще им помогне да бъдат по-подготвени за третата вълна на заразата.

България е на 18-о място по заболели в ЕС и на пето място на Балканите, добави доц. Кунчев.

Коментари: 0