Половината пари за ЧЕЗ идват от офшорни компании, твърди чешки журналист

Част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци Paradise papers

Половината пари за ЧЕЗ идват от офшорни компании, твърди чешки журналист
3875 ~ 2 мин. четене
Почти половината от средствата за закупуването на активите на CEZ в България от пазарджишката фирма „Инерком България“ са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви за БНТ Веселин Вачков, директор на чешкото издание Lidove noviny, което и днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком България".

„Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми“, обяснява Вачков.

Според информация на изданието, което той ръководи, част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци Paradise papers. „Една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити“, обяснява Вачков.

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, уточни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. „Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите.

Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България“, казва експертът

Във връзка с това Владимиров отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

В телевизионно интервю днес собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.
Подкрепи Economic.bg