Ползите от ТПТИ са преувеличени

Германският икономически министър е скептичен към споразумението, но го смята за нужно за постигане на високи общи стандарти за потребителите

Ползите от ТПТИ са преувеличени
204 ~ 1 мин. четене

Очакванията към Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз (ЕС) за увеличаване на икономическия растеж са преувеличени. На това мнение е министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел, цитиран от Reuters. Но той смята, че пактът е нужен, за да заложи високи общи стандарти за потребителите.

Европейската комисия се опитва да финализира ТПТИ, за което някои експерти казват, че може да генерира допълнително производство за 100 млрд. долара годишно от двете страни на Атлантическия океан. Споразумението ще елиминира всички тарифни и нетарифни бариери между САЩ и държавите членки на ЕС, които заедно формират близо половината от световната икономика.

Не вярвам на удивителните изчисления за икономическия растеж от ТПТИ“, заявява Габриел, който е и председател на Германската социалдемократическа партия, управляваща заедно с консерваторите на Ангела Меркел. „Всички изчисления относно влиянието му създават впечатление за вуду икономика“, коментира икономическият министър пред седмичното издание Focus.

Въпреки това Габриел, който дълго време беше резервиран към някои аспекти на споразумението, смята, че Европа спешно се нуждае от сделка. „Нашите компании ще спечелят, защото с равните стандарти, те няма да преминават през разрешителни процедури повторно“, казва той. „Като цяло Европа би извлякла ползи, защото можем да наложим стандартите за световната търговия в следващите 20-30 г.“

Запитан кога ще бъде финализиран търговският договор, Габриел отговаря, че желанието на Брюксел за сключване на сделка още през тази година е твърде амбициозно.

Подкрепи Economic.bg