Популярна пица e кандидат за списъка на ЮНЕСКО

Искането е предявено от Италия

Популярна пица e кандидат за списъка на ЮНЕСКО
216 ~ 1 мин. четене
Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде Ройтерс.

Кандидатурата на пицата е издигната от Националната комисия на ЮНЕСКО през 2016 г. с аргумент, че включването й ще съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на страната. Ако любимата на редица италианци Неаполитана бъде одобрена в списъка, тя ще влезе под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари". 

Обикновено пицата се приготвя с тънка коричка с изключение, на ръба, който се издува при печене. Тя се пече в тухлени пещи с дърва. Известни са два класически варианта на Неаполитана - Маринара - с домати, зехтин, чесън и риган, и Маргарита - с домати, моцарела, зехтин и босилек.

За първи път пица Маргарита е създадена през 1889 г. от местен пицар в чест на визитата на кралица Маргарита Савойска. Пицата била приготвена в червени, бели и зелени тонове като италианското знаме, пише bTV. 

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече са включени турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, както и традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.
Подкрепи Economic.bg