Най-добрата колекционерска инвестиция през 2015 г.

Данните са от ежегодния \"Доклад за благосъстоянието\"

Най-добрата колекционерска инвестиция през 2015 г.
140 ~ 1 мин. четене
Най-добрата колекционерска инвестиция през 2015г. са класическите автомобили. Те без проблем изпреварват изкуството, виното, диамантите и други милионерски придобивки. Това показва ежегодният "Доклад за благосъстоянието" на агенциите за луксозни недвижими имоти "Найт Франк" и "Дългас Елиман".

През 2015 г. стойността на класическите автомобили е нараснала със 17%. На второ място по растеж се нареждат монетите с 13% ръст, а виното е на трето с 5%. Изящното изкуство е на пето място, което предполага, че въпреки показното закупуване на свръхскъпи шедьоври, арт пазарът всъщност расте с по-умерени темпове. 

Най-лошо представящата се колекционерска категория са мебелите като новобогаташите предпочитат по-изчистени и модерни домове, без позлатени старинни доспехи в тях, коментира американската телевизия Си Ен Би Си, цитирана от БГНЕС. 

Индексите за проследяване на колекционерските пазари имат своите недостатъци и крият някои сериозни разлики вътре в отделните сегменти. Например, докато цените на стари "Ферари"-та продължават да растат, тези на определени "Порше"-та и "Мерцедес"-и спадат. 

Общо, десетте, изследвани от Доклада на благоденствието колекционерски пазари, са нараснали със 7% през 2015 година.
Подкрепи Economic.bg