Средиземноморието преживява най-лошата суша за последните 9 века

В основата на засушаванията стои човешката дейност, категорични са учените

Средиземноморието преживява най-лошата суша за последните 9 века
4643 ~ 2 мин. четене

За последните девет века районът на Източното Средиземноморие преживява най-лошата суша, съобщават от НАСА. Сушата е започнала през 1998 г. и обхваща Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и Турция, пише турския информационен сайт "Нaberler.com", цитиран от БГНЕС. 

Екипът на НАСА от Института за космически изследвания "Годърт", ръководен от Бен Кук, е разработил модел, който показва минали засушавания. Идеята е да се разберат климатичните условия и намаляването на водите в района на Източното Средиземноморие.

След редица изследвания екипът на Кук е изготвел световен атлас на предходните засушавания и благодарение на него учените са успели да установят нивата на засушавания през последните 1000 години в района, обхващащ Северна Африка, Гърция, Ливан, Йордания, Сирия, както и Турция, Испания, Южна Франция и Италия. В същото време са изследвали историческите документи за периода от 1100-та до 2012 година, като са установили периодите на засушавания.

Според Бен Кук, засушаването в Източното Средиземноморие, включително и Турция в периода 1998-2012 година, е превишавало с 50% най-острите засушавания в района през последните 500 години. А за последните 900 години то е било с 10-20 % по-значимо от най-големите засушавания в този период. Влиянието на това засушаване все още продължава.

"Значението и остротата на климатичните промени в резултат на човешката дейност, показват, че е наложително да разберем мащабите на тези изменения. Ако погледнем анормалните явления, които надвишават естествените промени, протичащи през последните столетия ще установим, че в основата им стои човешката дейност", коментира Бен Кук.

"Районът на Средиземно море е един, в който влиянието на човешката дейност върху климата ще бъде най-голямо. Това изследване подсказва, че мащабът на сегашното суша ще е по-силен от предишните засушавания. Източното Средиземноморие преживява глобално затопляне. Получените данни са от значение за компютърния модел, който показва бъдещите рискови засушавания през идващото столетие", казва участникът в изследователския екип Йочханан Кушнир.

Проблемът с водите в изследвания район е много голям. Той поражда и конфликт в отношенията между Турция, Ирак и Сирия. Той влияе и на отношенията на Израел с тези страни. Известно е, че Тиберийското езеро пресъхва, затова и водите от Тигър и Ефрат, а и от Голанските възвишения са важни за всички страни от региона. Обезсоляването на морската вода, в което Израел има реални успехи, не е кардинално решение.

България също трябва да бъде особено внимателна, като източник на води. Изследваният район, косвено обхваща и нашата страна, като потенциален източник на вода. България има ресурс, който трябва да пести от чужди апетити. Гръцките фермери подсказват, че съседите стават непредсказуеми, когато си решават проблемите.

Подкрепи Economic.bg