Португалската BA Glass откри нова производствена мощност в Пловдив

Компанията за стъкло е разкрила 700 работи места и е инвестирала 57 млн. лв.

Португалската BA Glass откри нова производствена мощност в Пловдив

Снимка: Президентство

Португалският производител на стъкло BA Glass, който стъпи в България през 2017 г., пусна в експлоатация днес четвъртата си пещ в завода. Досега компанията е вложила 57 млн. лв. у нас, а плановете са инвестицията да достигне 300 млн. лв. в следващите години. До момента са разкрити 700 работни места, от които 500 са в Пловдив.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас, по време на работна среща на президента Румен Радев с представители на португалския бизнес в рамките на официалното му посещение в Лисабон през януари тази година, съобщиха от президентството. По тази причина на откриването днес присъства и държавният глава.

„България и Португалия имат общи приоритети за борба с демографската криза, за задържане на младите хора в страните, за по-видимо присъствие в европейската икономика. Въпреки че географски сме в двата края на ЕС, ние сме много близки в нашия общ стремеж да се превърнем във водещи държави в тази област“, Румен Радев.

„С тази инвестиция заводът затвърждава своето положение на най-голям и водещ в Югоизточна Европа. Има стотици работници, създава възможност на млади хора за развитие и допълнителни квалификации, внедряват се най-високите технологии. Приветствам вашите планове за бъдещите инвестиции, които са амбициозни. BA Glass ще се превърне в основен европейски център за производство на стъкло и стъклен амбалаж“, коментира още Радев, цитиран от „Пловдив Прес“.

По думите на президента в новата производствена мощност в Пловдив се внедряват модерни технологии, в съответствие с най-високите екологични стандарти, като съществена част от инвестицията отива за пречиствателни инсталации. Държавният глава призова всички инвеститори в България да следват този положителен пример и поздрави собственика на компанията Карлос Морейра да Силва за прогресивния подход, и изпълнените ангажименти за разширяване на производствените мощности в България.
Коментари: 0