Посланието на Китай към Давос: Или ние, или САЩ

Тази година президентът Си Дзинпин не отиде на Световния икономически форум, но посланието на Пекин беше ясно

Посланието на Китай към Давос: Или ние, или САЩ

Лиу Хе - високопоставен икономически съветник и дясната ръка на китайския президент

Снимка: БТА

На миналогодишния Световен икономически форум китайският президент Си Дзинпин защити глобализацията и свободната търговия. Това беше първото обръщение някога на китайски държавен глава в Давос. Тогава Дзинпин разкритикува много от политиките на американския си колега Доналд Тръмп, залегнали в стратегията му „Америка на първо място”. Тази година обаче, въпреки че китайският лидер не присъства на форума, Китай всъщност отправя много по-силно послание за глобалното лидерство: или ние, или САЩ.

Световните политически и бизнес лидери трябва да изберат от „два фундаментално различни перспективи” за състоянието на света: едната е визията за „споделено бъдеще” на Дзинпин, а другата е политиката „Америка на първо място” на Тръмп. Това написа китайската държавна агенция Xinhua в коментарна статия, цитирана от Quartz. Правилният избор, добавя агенцията, е, разбира се, този на Пекин.

Тази година мотото на форума в Давос е: „Създаваме споделено бъдеще в разделен свят” – идея, която според Xinhia е разработена от често употребяваната от Дзинпин фраза „общност със споделено бъдеще за човечеството”. Коментарът на агенцията дойде кратко, след като Лиу Хе, високопоставен икономически съветник и дясната ръка на китайския президент, направи обръщение пред присъстващите в Давос относно китайската икономическа политика. В своята реч той повторите ангажимента на Пекин към глобализацията и похвали Дзинпин за усилията му в тази област.

Коментари: 0