Потребителското доверие в Еврозоната ще е във фокуса на инвеститорите

Възможността за втора вълна на пандемията и забавеното икономическо възстановяване попречиха на акциите да поскъпнат

Потребителското доверие в Еврозоната ще е във фокуса на инвеститорите

Снимка: БТА

Американските индекси се понижиха в петък, след като приключиха волатилна сесия в края на седмицата. Възможността за втора вълна на пандемията и забавеното икономическо възобновяване попречиха на акциите да се повишат. Въпреки това основните индекси на САЩ отбелязаха малки ръстове за седмицата. В петък Dow Jones приключи деня с 208 пункта, или 0.8%, по-ниско до ниво от 25 871, след като успя да се покачи с над 370 пункта по-рано през сесия. S&P 500 се плъзна с 0.5% до 3 097, след като на моменти индексът успя да се понижи с над 1%.

Apple заяви, че затваря общо 11 магазина във Флорида, Аризона, Южна и Северна Каролина. Аризона и Флорида отчетоха рекордни ръстове на потвърдените случаи на COVID-19 в петък. Междувременно в четвъртък Калифорния обяви 4 000 нов случаи на заразени от пандемията, което е най-високият дневен брой на заразени досега в щата.

27-те правителства на Европейския съюз започнаха преговорите за предложения фонд за възстановяване на икономиките от пандемията в размер на 750 милиарда евро. Немският индекс DAX успя да се покачи с 0.4%, докато FTSE 100 нарасна с над 68 пункта до 6292.

Петролът поскъпна в петък, но цените рязко се отдръпнаха от върховете поставени в началото на сесията, след като опасения от нови мерки във връзка с растежа на новите случаи на пандемията притесниха инвеститорите. Въпреки това цените на фючърсните контракти успяха да се повишат с около 2%.

Златото спечели от притесненията от нова вълна на пандемията, след като инвеститорите отново потърсиха сигурността на кюлчетата. Спот курсът на златото спрямо USD се повиши с над 1.2%.

Акценти днес

Икономически данни - Еврозона

Седмицата ще започне с данни за потребителското доверие в Еврозоната. Докладът ще даде кратък поглед над това как потребителското доверие се възстановява на фона на поетапното отваряне на икономиките. Потребителското доверие измерва нивото на доверие на потребителите в икономическата активност. Той е водещ показател, тъй като може да прогнозира потребителските разходи, които играят основна роля в цялостната икономическа активност. По-високи стойности от очакваните, показват по-висок оптимизъм на потребителите.

Инструмент на фокус - Chevron Corp.

Една от най-големите рафинерии в света отново е напът да достигне зона на подкрепа. Цената на акциите успя да се покачи над 100 USD за няколко дни, от което последва корекция до нивото на подкрепа. Възходящото движение бе ограничено от нарастващите притеснения на инвеститорите около възможната втора вълна от пандемията.

AUD/USD

Валутната двойка достигна зона на подкрепа образувана около 0.6800. Цената се намира в низходящ тренд от средата на Юни, след като направи два неуспешни опита за пробив на психологическото ниво от 0.7000. При пробив на зоната на подкрепа, очакваме низходящото движение да продължи до 200 периодната пълзяща средна.

Oil US

Петролът поевтиня, след като опасенията от потенциална втора вълна на пандемията притесниха инвеститорите от повторно затваряне на икономиките. Цената не успя да се повиши над 40 USD за барел, докато линиите на бавния Стохастик се пресякоха, давайки ни сигнал за обрат в тренда. Къса позиция с цел 37.5 е с добро взаимоотношение риск / печалба.

US 500

Индексът успя да покрие голяма част от натрупаните загуби около пандемията. През последните седмици забелязваме разхлабване на възходящото движение на фона на протестите около смъртта на Джордж Флойд и растежът на заболелите от пандемията. В краткосрочен план е възможно да видим негативното движение на продължи до психологическото ниво от 3 000.

Коментари: 0