Скъпият газ нарушава глобалното производство

Цената на природния газ в Европа се е повишила с повече от 250%

Скъпият газ нарушава глобалното производство

Снимка: Unsplash

892 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Рекордно високите цени на природния газ принуждават някои компании да ограничат производството. Това може да доведе до смущения в глобалните вериги на доставки в някои сектори, като например хранителния, чиито разходи може да скочат. Това ще увеличи цените на продуктите за крайните потребители, съобщава Reuters.

Някои компании, включително производители на стомана, на торове и на стъкло, трябваше да преустановят или намалят дейността си в Европа и Азия в резултат на поскъпналата енергия. Това включва два от най-големите производители на торове в света, които свиха работата си на Стария континент. Обединеното кралство във вторник заяви, че се е съгласило да предостави държавна подкрепа на една от компаниите за рестартиране на фабричната дейност.

Цените на природния газ нараснаха рязко по целия свят през последните месеци. Това се дължи на комбинация от фактори: включително повишено търсене, особено от Азия, където възстановяването след пандемията се ускори, както и заради ниските запаси от газ и намалените доставки на синьо гориво от Русия.

Цените на газа в Европа са скочили с повече от 250% тази година, докато в Азия се наблюдава увеличение от около 175% от края на януари. В Съединените щати цените се покачиха до многогодишни върхове и са близо два пъти по-високи, отколкото в началото на годината. Цените на електроенергията също са се повишили рязко, тъй като много електроцентрали работят на газ.

Допълнителните доставки биха могли да облекчат недостига. Норвегия разреши увеличен износ на газ. До края на годината може да има повече доставки от Русия, тъй като новият тръбопровод „Северен поток 2“ очаква одобрение от енергийния регулатор на Германия. Инфраструктурният проект предизвика критики от САЩ, според които това ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

Повишаването на цените на газа през последните няколко седмици „принуди някои производители на стомана да преустановят дейността си през периоди от нощта и деня, когато цената на енергията достига своя връх“, казва Гарет Стейс, генерален директор в индустриалната група UK Steel. Той отказа да посочи кои са тези компании.

British Steel, вторият по големина производител на стомана в страната, заяви, че поддържа нормални нива на дейност, но

колосалните“ увеличения на цените на енергията правят „невъзможно да се произвежда изгодно стомана в определени часове на деня.“

Някои производители казват, че засега са в състояние да се справят.

В Китай производители на стомана, керамика и стъкло са намалили дейността си, за да избегнат загуби, коментира Ли Руипен, местен доставчик на втечнен природен газ в северната провинция Хъбей. Югозападната китайска провинция Юнан този месец наложи ограничения за някои тежки индустрии, включително за производители на торове, цимент, химикали и алуминий поради недостиг на енергия, което според анализатори може да намали износа

Подкрепи Economic.bg