Появи се „технологична звезда“ в Европа

Prosus беше листната на борсата в Амстердам, а пазарната ѝ оценка в първия ден доближи 100 млрд. евро

Появи се „технологична звезда“ в Европа

Снимка: Bloomberg

Европа се оплаква, че няма големи технологични компании, способни да се конкурират с американските и китайските гиганти като Google, Facebook, Alibaba и Tencent. Дори Европейската комисия обмисля да създаде фонд за 100 млрд. евро с цел да стимулира „европейските шампиони“ срещу конкурентите им.

За една нощ обаче ситуацията като че ли леко се промени и вече европейският континент може да се похвали с интернет компания, чиято капитализация достигна близо 100 млрд. евро, пише CNBC. В сряда на борсата в Амстердам беше листната компанията Prosus, част от южноафриканския интернет конгломерат Naspers. С такава пазарна оценка фирмата вече е една от 10-те най-големи потребителски интернет групи в света.

„Листването на Prosus е вълнуваща стъпка напред за групата, като дава на глобалните инвеститори в технологиите директен достъп до нашето уникално и атрактивно портфолио от международни бизнеси, свързани с потребителския интернет“, заяви в прессъобщение в сряда изпълнителният директор на Naspers и Prosus Group Боб ван Дийк.

Prosus не предлага дигитални услуги под собствената си марка, както прави Facebook или Alibaba например. Вместо това компанията инвестира в портфолио от глобални интернет фирми в сектори, вариращи от разплащания и финтех до доставка на храна.

Най-известната инвестиция на групата е придобиването 31% дял в китайския технологичен гигант Tencent – лидер в игралния бизнес и собственик на изключително популярното приложение за съобщения WeChat. Naspers направи $32 млн. инвестиция в Tencent през 2001 г., сега този рисков залог носи стойност от 130 млрд. долара.

Съгласно новата структура, Prosus ще притежава дела на Naspers в Tencent, както и позиции в други фирми като руската социална медийна компания Mail.ru Group и немската фирма за доставка на храна Delivery Hero. Naspers ще остане мажоритарен собственик на новата компания.

Европа опитва да догони

Листването на Prosus на Амстердамската борса разтърсва европейския технологичен пейзаж, като компанията моментално се превръща в едно от най-големите технологични предприятия в региона. Според данните, събрани от Reuters, единствено германската софтуерна компания SAP има по-висока оценка – приблизително 135 млрд. долара.

Европа изостава от САЩ и Китай като дом за големи технологични компании. От 20-те най-големи интернет фирми по пазарна стойност през 2018 г., никоя не е със седалище в Европа, показват данни на Световния икономически форум.

„Naspers вярва, че изборът на Euronext Amsterdam е и ще бъде от полза за компанията, тъй като пазарите на Euronext са едни от най-големите, най-интегрираните и доказани капиталови пазари в Европа“, казва компанията в проспекта си.
Коментари: 0