Правителствата от ЕС спират износа на оръжие към Турция

Блокът обаче не посмя да наложи пълномащабни санкции срещу Анкара

Правителствата от ЕС спират износа на оръжие към Турция

Снимка: БТА

Правителствата от Европейския съюз се споразумяха в понеделник да ограничат износа на оръжие за Турция заради военната инвазия в Северна Сирия. Те обаче се въздържаха да наложат широкомащабно ембарго срещу съюзника си в НАТО, предава Reuters.

Италия, водещият износител на оръжие за Турция през миналата година, заяви, че ще се присъедини към забрана за продажба на оръжие и боеприпаси за Анкара. През уикенда такова намерение изразиха Франция и Германия, а Испания даде знак, че е готова да го направи.

С множество други страни, включително Холандия, Финландия и Швеция, спиращи този износ, колективната позиция на ЕС беше насочена главно към избягване на правно обвързващо ембарго върху Турция, която е дългогодишен кандидат за присъединяване към Блока.

Пълно ембарго щеше да причисли Турция към Венецуела и Русия, за които действа официално ембарго и се смятат за враждебни страни. Дипломати са заявили, че министрите не са готови да предприемат тази стъпка въпреки заканите на президента Тайип Ердоган срещу ЕС.

„Не желаем да подкрепяме тази война и не искаме да предоставяме оръжие“, заяви германският външен министър Хайко Маас пред репортери.

В изявлението си след четиричасов дебат в Люксембург министрите се съгласиха „да се ангажират със силни национални позиции по отношение на политиката си за износ на оръжие за Турция“.
През Facebook италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви: „В следващите часове и Италия ще подпише забрана за износ на оръжие за Турция“.

Белгия също заяви, че подкрепя спирането на износа на оръжие.

Турската лира се понижи с 0.8% в понеделник заради заплахите от страна на САЩ и ЕС, че могат да въведат санкции срещу Анкара. Скептично настроените търговци заявиха, че валутата ще поевтинее още, ако в един момент западните съюзници превърнат думите в действие срещу нахлуването на Турция в Сирия.

Турският посланик в Организацията на обединените нации в Женева Садик Арслан, бивш съветник на Ердоган, отхвърли мерките на ЕС като „шега“. Той каза пред репортери: „Имаме достатъчно индустриална база, която да ги замести с нашите много по-добри системи“.

ЕС е изнесъл оръжие и боеприпаси за 45 млн. евро за Турция през миналата година, включително ракети, съобщава Reuters, цитирайки Евростат, като основният доставчик е Италия, следвана от Испания, Великобритания и Германия.

Продажбите на самолети за Турция, макар и не всички военни, през миналата година възлизат на 1.4 млрд. евро, отново според Евростат, движени от Франция. ЕС е водещият чуждестранен инвеститор в Турция.
Коментари: 0