Правителството на Косово си отряза заплатите наполовина

Те бяха увеличени от предишния премиер Рамуш Харадинай

Правителството на Косово си отряза заплатите наполовина

Кабинетът на Курти (първият вдясно на първия ред) бе избрано в началото на месеца

Снимка: БТА

Правителството на Косово гласува за намаляване на месечните заплати на редица свои служители на заседание днес. То ще засегне както членовете на кабинета на високо равнище, съветници и премиера, така и шофьорите и бодигардовете.

Намалявайки заплатите на общо 23 правителствени длъжности, срещата в сряда частично отменя решение, одобрено от предишната администрация, ръководена от бившия премиер Рамуш Харадинай. С него бяха увеличени заплатите на членовете на изпълнителната власт и правосъдния сектор през декември 2017 г. Основната заплата на Харадинай беше удвоена от 1500 на 2950 евро на месец.

„Предлагам да се премахне решението на правителството, което промени ставките на тези заплати. Те трябва да се върнат на предишните си нива“, каза премиерът Албин Курти по време на заседанието на правителството. Той и министрите му ще получават почти наполовина по-ниски суми.

Решението на Харадинай предизвика предизвика критики както от обществеността, така и от косовските политици. Тогава депутатът и настоящ министър на правосъдието Албулена Хаджиу заяви, че решението на Харадинай да увеличи своята заплата и тези на кабинета си е „престъпление“, което може да се намеси в компетенциите на Косовското събрание.

През януари 2018 г. група от 30 депутати изпрати решението на Харадинай в Конституционния съд с аргумента, че противоречи на основния закон. Съдът реши през юни 2018 г., че увеличаването на заплатите от кабинета на собствения му персонал не е нарушение.

Днес Хаджиу похвали решението на новото правителство. „Това е послание, че правителството на Курти ще бъде в услуга на гражданите, а не на себе си“, каза тя във Facebook след срещата. Министърът обаче добави, че решението няма да намали заплатите на прокурорите и съдиите в Косово, които също бяха увеличени с решението на Харадинай от декември 2017 г.

Сега заплатата на премиера се привежда в съответствие със средната за региона. Албанският му колега например, премиерът Еди Рама, в момента печели 1700 евро на месец, докато Зоран Заев от Северна Македония получава 1300 евро. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич взима 1000 евро на месец, а Душко Маркович от Черна гора - 1130 евро месечно, пише Prishtina Insight.

След края на днешното заседание на кабинета обаче Курти не проведе пресконференция, за да отговори на въпроси от медиите, което беше обичайна практика по време на предишната правителствена администрация, ръководена от Харадинай, отбелязва още изданието.
Коментари: 0