ЕС вече заплашва Великобритания със съдебно дело

Брюксел напомни на Лондон, че до края на годината трябва да спазва европейските закони

ЕС вече заплашва Великобритания със съдебно дело

Предупреждението дойде от оглавяваната от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия

Снимка: БТА

Brexit може и да е осъществен, но Европейският съюз напомни на Великобритания, че тя все още трябва да спазва законодателството на Блока. Конкретно, Брюксел заплаши Лондон да промени транспортните си такси или в противен случай ще стане обект на дело пред Европейския съд, пише Reuters.

ЕС твърди, че налозите, с които Великобритания таксува тежкотоварните превозни средства, нарушават европейските правила. Според Блока чуждестранните превозвачи са дискриминирани, тъй като британските им колеги биват компенсирани чрез понижения годишен данък за превозните средства, регистрирани в Обединеното кралство.

Островът има два месеца, за да се съобрази с европейската директива относно пътните такси и ако не го направи, Европейската комисия може да заведе дело пред Европейски съд в Люксембург.

Скъсването с европейското законодателство бе основно обещание при агитацията на британските граждани да подкрепят излизането на Великобритания от ЕС. Но въпреки че на 31 януари Brexit бе осъществен, до края на тази година Лондон трябва да продължи да се съобразява с правилата на ЕС. Този преходен период цели да даде време на Лондон и Брюксел да договорят ново споразумение за свободна търговия, сътрудничество в областта на сигурността и други сфери, ключови за техните бъдещи отношения.

„Европейското право продължава да важи с пълна сила за Обединеното кралство по време на преходния период. По-конкретно, Великобритания остава обект на механизмите за налагане на европейското законодателство, като например съдебните процедури“, гласи изявлението на Европейската комисия по темата.
Коментари: 0