Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар

Предстои изслужване на кандидата ни от Европейския парламент

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар
580 ~ 2 мин. четене

Българската номинация за еврокомисар е Мария Габриел, това съобщи външният министър Екатерина Захариева след края на първото заседание на правителството. От  2009 г. Мария Габриел е евродепутат от ГЕРБ и зам.-председател на групата на Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. За да стане еврокомисар, Габриел трябва да премине процедура по изслушване пред колегите си от ЕП.

Страната ни няма еврокомисар след като предишния ни представител в Европейската комисия Кристалина Георгиева подаде оставка, за да поеме поста изпълнителен директор на Световната банка. Българският премиер пое ангажимент миналата седмица пред председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер правителството да разгледа и излъчи кандидат за член на Еврокомисията в максимално кратък срок.

Вероятността ресорът на Мария Габриел да бъде „дигитализация” е голяма, обяви в неделя Захариева, която определи тогава бъдещия еврокомисар като „достойна кандидатура, може би най-силната, която може да предложи България”. Кандидатурата ни се забави и заради оставката на предишния кабинет на Борисов и нежеланието на служебното правителство да номинира еврокомисар, но и тогава се знаеше, че българската номинация ще бъде жена заради изричното желание на Юнкер.

Борисов е информирал председателя на Европейската комисия за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В свое писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Подкрепи Economic.bg