Ръст на заетостта в хотелите с 4 и 5 звезди в София

Очаква се приходите да продължат да нарастват и през тази година

Ръст на заетостта в хотелите с 4 и 5 звезди в София
996 ~ 2 мин. четене

Хотелите категория 4 и 5 звезди в София са реализирали по-висока заетост през 2016 г., показва проучване на Cushman & Wakefield Forton. Благоприятен ефект оказват ръстът на пътниците на летище София и нарастващата популярност на града като туристическа дестинация, както и ограниченият брой нови проекти на пазара.

Проучването обхваща хотели в най-високата категория, както и 4-звездни с над 30 стаи в столицата.  Анкетираните мениджъри очакват приходите и заетостта на управляваните от тях проекти да продължат да нарастват и тази година или поне да задържат достигнатите нива.

Средно проектите в 5-звездната категория са реализирали 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая, сравнено с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди е нараснала с 8%, но остава под нивата на най-високия клас хотели. Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.

Най-добре представящите се хотели са тези в 5-звездната категория с централно местоположение, които са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

„Пазарът на хотелски услуги в София уверено расте и това се потвърждава и от интереса на големи международни оператори да влязат или да разширят присъствието си тук. Очакваме предстоящото председателство на ЕС през 2018 да подкрепи допълнително ръста на пазара“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.

За доброто представяне на високата категория хотели благоприятства и слабият ръст на легловата база в София през миналата година, което задържа конкуренцията на досегашните нива. Според Михаела Лашова обаче в средносрочен план картината ще се промени.

„Отчетеният ръст на пазара е предпоставка за увеличаване на интереса към инвестиции в хотели. Очакваме този интерес да се отрази в нарастване на броя стаи в строеж в следващите 12 до 18 месеца”, прогнозира тя.

През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни проекти, докато с хоризонт 2020 г.  предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на Hyatt, Swissotel и хотелската част на Millenium Center. Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години. Това значително надминава досегашните нива на нарастване на легловата база и ще засили конкуренцията в луксозния сегмент на хотелския пазар. 

Подкрепи Economic.bg