Nokian Tyres изгражда нов завод в САЩ

Инвестицията е около 360 млн. долара

Nokian Tyres изгражда нов завод в САЩ
1184 ~ 1 мин. четене

Съветът на директорите на Nokian Tyres взе принципно решение за инвестиция в нов завод и упълномощи ръководството на компанията да уведоми съответните органи в САЩ за намеренията си. Новата фабрика ще бъде разположена в Дейтън (окръг Реа), Тенеси, САЩ. Годишният ѝ капацитет ще бъде 4 милиона гуми с потенциал за разширяване в бъдеще.

В обекта ще се помещава и склад с капацитет за съхранение на 600 000 гуми. Общият размер на инвестициите на тази фаза е приблизително 360 милиона щатски долара. Строителството ще започне в началото на 2018 г., а първите гуми ще бъдат произведени през 2020 г.

Временният изпълнителен директор на компанията Андрей Пантюков сподели, че няколко фактора са причина за избора на Северна Америка и по-точно Дейтън, окръг Реа, като място за новия завод и това са квалифицираната работна ръка, логистично достъпно място и администрация в помощ на бизнеса. "След щателно проучване решихме, че щата Тенеси е перфектен избор за нашата фабрика", каза още той.

Компанията предвижда в завода да работят около 400 души. В него ще се произвеждат предимно гуми за леки коли, SUV и леки камиони, а готовите продукти ще бъдат продавани приоритетно на местния пазар.

Подкрепи Economic.bg