Правителството ограничава свободното движение на мигрантите

По предложение на Държавната агенция за бежанците

Правителството ограничава свободното движение на мигрантите
772 ~ 1 мин. четене

Държавната агенция за бежанците е предложила на правителството приемане на решение, с което да се ограничи свободното движение на мигранти, които са кандидатствали за предоставянето на бежански статут у нас.

Предложението е входирано с доклад от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, става ясно от публикуваната документация за обществено обсъждане. От представени карти става ясно, че на мигрантите се налага ограничение да се приближават на 30 км. от държавните граници на страната, съобщава БГНЕС.

Зоните на движение на чужденците, които са потърсили закрила, са в рамките на районите около регистрационно-приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, с. Баня и с. Пъстрогор, става ясно още от приложените карти. След превръщането на центъра в с. Пъстрогор от “открит” тип в “закрит”, което се очаква да стане през юли месец, необходимостта от тази конкретна зона за движение ще отпадне.

Предложеното решение е във връзка с изпълнение на задълженията на Държавната агенция за бежанците по Закона за убежището и бежанците и има за цел подобряване на административния контрол по време на производството за предоставяне на международна закрила. Налагането на ограничителни зони за движение на мигрантите, докато им се разглеждат молбите за предоставяне на статут, ще позволи и прилагането на новите законодателни разпоредби, според които заловените извън разрешената зона, ще бъдат привеждани в центрове от “закрит” тип.

Подкрепи Economic.bg