Петролът се потопи с повече от 5%

Акциите на щатските борси затвориха с печалби

Петролът се потопи с повече от 5%
876 ~ 3 мин. четене

Акциите на щатските борси затвориха с печалби покрай позитивните настроения на Уолстрийт около плана на Федералния резерв за намаляване на балансовата си стойност. Водещите световни индекси приключиха деня на зелена територия, с изключение на немския DAX, който се понижи с 0.17 на сто до 12621 пункта под натиска от резкия спад в цената на петрола. 

S&P 500 достигна нови рекордни нива и добави 0.44% към стойността си, след като секторът на информационните технологии беше един от най-добре представилите се за деня. С помощта на поскъпването на акциите на Google, Netflix, Amazon и Apple, съставният индекс Nasdaq Composite достигна абсолютен максимум при 6205 пункта. Междувременно Dow Jones затвори с 70 пункта нагоре, което го доближи на 0.5% от историческия му максимум. Основен принос за възходящото движение на индекса  имаха акциите на UnitedHealth и 3М. 

Денят беше печеливш за щатската валута, в резултат на което валутната двойка USD/JPY поскъпна до 111.82 йени за долар, а USD/CHF остана без изменение. Еврото и лирата загубиха позиции спрямо долара съответно с 0.06 и 0.24 на сто. Въпреки удължаване на срока на споразумението на OPEC за ограничаване добива на петрол с 9 месеца, инвеститорите очакваха и допълнително намаляване на количеството, което имат право да произведат. Щатският лек петрол се потопи с повече от 5% и се търгуваше на цена от 48.66 долара за барел в края на деня, докато сортът Брент поевтиня с 4.93%. Златото остана сравнително стабилно, въпреки негативния резултат за деня. Спот цената достигна до $1255 за тройунция, което е спад с 0.43%.

БВП на САЩ за Q1

През последния ден от седмицата в 15:30ч. ще бъдат публикувани ревизираните стойностите на Брутния Вътрешен Продукт (БВП) на САЩ за първото тримесечие от годината. Очаква се данните да покажат икономически растеж от 0.9% на годишна база за Q1 съпоставено с предварителните стойности от 0.7%.

Инструмент на фокус - Southwest Airlines

Дългосрочното възходящо движение достигна до нов връх, след пробив на съпротивата 58.70, което разкрива потенциал за нови максимуми. Следващото ключово ниво, което се образува с помощта на разширението на Фибоначи (Fibonacci extension) е 63.25.  Индикаторът MACD дава нов сигнал за покачване в зоната над 0, което говори за допълнително поскъпване. Докато нивото от $60/акция остане непокътнато, смятаме че движението на акцията ще бъде строго възходящо.

GBP/USD – Дневна

Възходящото движение на валутната двойка губи своята инерция и на дневна графика се образува обръщаща формация, подкрепена с дивергенция. Потвърждение на очакванията ни ще даде пробив под 1.29 с цел достигане на зоната на подкрепа 1.26 - 1.27. Индикаторът Стохастик е във фаза на низходящо движение, което допълнително може да окаже натиск върху цената на GBP/USD.

OilUK – 4 часова

След като инвеститорите не бяха удовлетворени от решението на OPEC от 25 май, цената на петрола рязко поевтиня, което доведе до пробив под тренд линията и 50 периодната средна, които действаха като нива на подкрепа. За предстоящо обръщане на тренда подсказваше дивергенцията  на 4 часова графика с помощта на индикатора Стохастик. Спрямо стойностите на индикатора, сорта Брент има възможност да се понижи до 50 долара за барел, докато ново покачване над $53/барел ще означава възобновяване на поскъпването и евентуално нов локален максимум.

Dow Jones – Дневна

Индустриалният индекс на Щатите напълно се възстанови от резкия спад от миналата седмица и дори е на път в краткосрочен план да запише нов исторически максимум, но преди  това трябва да направи пробив на горната граница на рейнджа 21100. Техническият индикатор RSI показва превъзходство на купувачите, което предвижда покачването да не среща трудности.

Коментари: 0