Правителството освобождава от наем ползвателите на държавни сгради

Мярката ще е в сила до края на извънредното положение и е за бизнеса, който е спрял дейността си заради кризата

Правителството освобождава от наем ползвателите на държавни сгради

Снимка: МС

2693 ~ 1 мин. четене

До отмяна на извънредното положение наемателите на държавни имоти, които са спрели дейността си заради наложените ограничителни мерки от държавата, ще бъдат опростени или намалени. За целта съответните министри, ведомства или областни управители, които отдават държавни имоти под наем, ще трябва да издадат съответните заповеди.

Това реши правителството след проведено извънредно заседание на Министерския съвет днес.За да може да се пристъпи към прилагането на въпросните заповеди, наемателите и ползвателите на държавните имоти ще трябва да удостоверят, че са ограничили или прекратили дейността си като предоставят финансови или други документи, удостоверяващи това обстоятелство“, съобщават от правителствената пресслужба.

Облекчителните мерки ще се прилагат за времето, през което физическите и юридическите лица - наематели или ползватели, са ограничили или преустановили своята дейност в съответните държавни имоти, в срока на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19 в страната.

Припомняме, че на последното заседание на Столичния общински съвет от 16 април бе взето решение за срока на въведеното извънредно положение в страната от наем да бъдат освободени всички наематели на общински терени на територията на София.

Днешното решение на Министерския съвет касае всички държавни имоти на територията на цялата страна.

Подкрепи Economic.bg