Икономиката в еврозоната се свива с рекордни темпове

Безработицата през март расте слабо, а инфлацията се свива рязко

Икономиката в еврозоната се свива с рекордни темпове

Сградата на Европейската централна банка

Снимка: Wikimedia

1432 ~ 2 мин. четене

Икономиката в еврозоната се сви с рекорден темп и с повече от очакваното, а инфлацията рязко се е забавила, показват предварителни данни на Евростат. През март мерките за ограничаване на Covid-19 започнаха широко да се въвеждат от държавите членки, което удари тежко икономическата активност в тях.

Според експресната оценка на Евростат произведената продукция в 19-те страни, които споделят еврото като обща валута, в периода януари-март намалява с 3.8% спрямо предходните три месеца - най-резкият тримесечен спад от началото на 1995 г. Анкетираните от Reuters икономисти очакваха 3.5% спад след минималния ръст от 0.1% за последните три месеца на 2019 г. Спадът в Европейския съюз на тримесечна база е малко по-слаб - 3.5%.

Годишното свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за първото тримесечие се изчислява на 3.3%, докато това на Европейския съюз - на 2.7%. Това са най-дълбоките спадове от дълговата криза в Европа през 2009 г. насам (Q3 2009 г. - свиване с 4.5% за еврозоната и с 4.4% за ЕС).

На фона на икономическия срив инфлацията в еврозоната се забавя, показват данните за месец април, белязан от блокади във всички страни от обединението. Потребителските цени в еврозоната са нараснали с 0.3% през април спрямо месец по-рано и с 0.4% на годишна база, забавяйки се от 0.7-процентния годишен ръст през март. Това отдалечава още повече Европейската централна банка от целта ѝ да достигне „здравословна“ инфлация от порядъка на 2%.

Забавянето при нарастването на средните цени в еврозоната през март обаче е по-бавно в сравнение с очакванията на анкетираните от Reuters икономисти, които средно прогнозираха забавяне до 0.1% на годишна база. Най-резкият спад се забелязва при цените на енергията, които намаляват с 9.6% през април на годишна база. Средните цени на на храните, алкохола и тютюна нарастват най-осезаемо през април - с 3.6%, в сравнение с 2.4% през март.

Отделно Евростат посочи, че безработицата в еврозоната, изоставащ показател, който отразява промените в икономиката със закъснение, се повиши до 7.4% от работната сила през март спрямо 7.3% през февруари. На територията на Европейския съюз повишението също е минимално - с 0.1 пр. пункт през март спрямо месец по-рано. Това означава, че през март 197 хил. души са загубили работата си в страните, част от еврозоната и общо 241 хил. души в ЕС. Около една четвърт от „новите“ безработни са под 25 г.

Подкрепи Economic.bg