Борисов одобрява временното затваряне на голяма част от бизнеса в България

Министър-председателят смята, че крутите мерки срещу търговските обекти трябва да се запишат в закон

Борисов одобрява временното затваряне на голяма част от бизнеса в България

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

20237 ~ 2 мин. четене

Бойко Борисов напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки във връзка с разпространението на коронавируса в България. Става въпрос за предложението, което председателят на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски отправи няколко часа по-рано днес – да бъдат затворени абсолютно всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини, аптеките, банките, застрахователните дружества и бензиностанциите.

Припомняме, че в 14.00 ч. днес лично премиерът свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което изрично разясни, че подобни твърди мерки няма да се взимат, за да не се „счупи“ икономиката. Малко след това обаче Мутафчийски свика брифинг, на който обвини хората, че живеят твърде свободно и заяви, че ще отправи предложението си за крути мерки до Борисов.

Сега, няколко часа по-късно, Борисов вече е категоричен, че „човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени“.

В съобщение до медиите министър-председателят отбеляза, че броят на установените случаи на коронавирус в България само за един ден се е увеличил с 30% (до 41 броя, два от които смъртни). Премиерът изтъква, че „за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство“. По тази причина министър-председателят заяви намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.

Борисов е провел и разговор по телефона с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната. Държавният глава е информиран за мерките, които щабът и правителството са предприели до момента.

Премиерът е изтъкнал пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес. Борисов акцентира и върху забележителния консенсус, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната.

Коментари: 0