Правителството предлага Петьо Блъсков за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

На 10 септември издателят на вестник "Труд" навърши 70 години

Правителството предлага Петьо Блъсков за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Снимка: Стопкадър/kanal3

Собственикът и главен редактор на вестник „Труд“ е предложен от министъра на културата Боил Банов за награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие „за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика“. На 10 септември той навърши 70 години.

Предложението за ордена е направено към президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за това.

Между 2008 и 2015 г. Блъсков създава и издава безплатния всекидневник „Новините днес“, както и вестниците „Република“ и „Репортер“. В края на 2015 г. той купува вестник „Труд“ от Венелина Гочева с кредит за 3.7 млн. евро от Първа инвестиционна банка.

През 2012 г. Блъсков е сред учредителите на алтернативния Български медиен съюз.

Назад във времето, през 1990 г. Петьо Блъсков създава пресгрупа „168 часа“, в която влизат едноименния седмичник, както и вестник „24 часа“. В последствие той я продава на германската група ВАЦ. През 1998 г. създава пресгрупа „Монитор“, като тогава излиза и първият брой на едноименния вестник. Малко след това са създадени „Телеграф“ и „Политика“, които също са част от пресгрупата. През 2007 г. тя е продадена на Ирена Кръстева, майката на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Петьо Блъсков завършва „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Журналистическата си кариера започва през 1974 г. във вестник „Отечествен фронт“ като репортер, а впоследствие е завеждащ отдел „Култура“ и заместник главен редактор.

Коментари: 0