Празнуваме Гергьовден - Деня на Свети Георги Победоносец

Имен ден имат Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия

Празнуваме Гергьовден - Деня на Свети Георги Победоносец
2051 ~ 1 мин. четене

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 хиляди души.

По данни на Националния статистически институт, за трета поредна година най-популярно сред родените през миналата година деца е било именно името Георги, с което са кръстени 1249. 171 356 са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.

Името е с гръцки произход, образувано е от думите "гео", което значи "земя" и "ерго" – "работя", от тук и значението на името – "земеделец". В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По традиция това е и първият път в годината, когато се изкарва добитъкът на паша, доят се овцете, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко. Още преди да е изгряло слънцето моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци. Днес се приготвят специални кравайчета за овчарите и говедарите.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Вярва се, че къпането на празника в реката предпазва от треска. Млади и стари се търкалят в росата за здраве. С роса от Гергьовден се замесват и обредните хлябове.

На този ден празнуват Георги, Гергана, Ганка, Ганя и Ганчо, Георгия. Честит празник на именниците!

Подкрепи Economic.bg