Преди зимата – дефицит на дърва за огрев в страната

Въпреки повишеното търсене на дърва за огрев шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон

Преди зимата – дефицит на дърва за огрев в страната

Снимка: Pixabay

1424 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

На прага на зимата дървата за огрев в складовете в цялата страна са дефицитна стока. Повечето фирми в София нямат наличност. Подобно и е положението в останалите градове на страната, а търговците не знаят и кога ще има доставка и дали ще има повишение на цената.

Поради засилената и непредвидима динамика на пазара на енергоносителите към момента не бихме могли да се ангажираме с информация за конкретни ценови нива и наличности“, коментираха за Economic.bg от търговското дружество „Топливо АД“.

Фирма с голям склад в София е наложила ограничение в продажбата. "На клиент се предлагат по 5 чувала. Цената на чувал е 75 лв. За големи количества и дума не може да става. Има засилено търсене преди зимата“, обясниха от персонала.

Столичани са принудени да купуват евробрикети, за да се отопляват. „Продължителността на горенето и топлопредаването от брикети е по-дълга, отколкото от дърва за огрев. Брикетите всъщност са пресована дървесина. Ние предлагаме евробрикети на цена от 500 лв. за тон. Имаме и разфасовки от 20 кг. за 13.50 лв.“, споделиха от столичен склад за брикети.

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков свика вчера спешна среща с директорите на държавните горски предприятия. Въпреки повишеното търсене на дърва за огрев шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон. Определените за 2021 г. количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметства надхвърлят 1 млн. пространствени кубични метри.

Дървата за огрев на населението е една от основните социални теми, която бива употребявана като инструмент за агитация по време на избори. Това не трябва да се допуска. Обществото има нужда от честни и прозрачни избори“,  заяви министърът на земеделието.

На срещата стана ясно, че въпреки повишеното търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от горски склад на цени между 37 лв. и 48 лв. за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 лв. и 36 лв. без ДДС.

Припомняме, че в началото на месеца директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев обясни причината за дефицита на дърва за огрев.

Има огромно търсене на международния пазар не само на необработена дървесина, но и на продукти от дървесина. Голяма част от нашите дървопреработватели в момента имат много добър отворен пазар и търсят, засмукват от пазара всичката налична дървесина да я преработват. С висока добавена стойност я изкарват като готов продукт на международния пазар“, каза за БНР Дунчев.

Според него ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови да плащат по 20-30% отгоре, с което завишават тази цена и всички дърводобивни фирми са по-склонни да карат към големите преработватели, вместо на местното население , подчерта Дунчев.

Подкрепи Economic.bg