Моловете приемат зеления сертификат, но искат още време

Заповедта на Кацаров влиза в сила утре, но моловете нямат достатъчно време, за да организират контрола

Моловете приемат зеления сертификат, но искат още време

Снимка: Красимир Свраков

6084 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Търговските центрове не разполагат с достатъчно време, за да организират работата си при новите противоепидемични мерки, които обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Заради това те искат допълнително време, за да организират контрола по проверка на зелените сертификати. Това става ясно от позиция на Българската асоциация на ритейл центровете, изпратена до медиите.

Новата здравна заповед влиза в сила от утре и предвижда в търговските центрове да бъдат допускани само хора, които представят зелен сертификат. Това условие обаче няма да важи за хранителните магазини, телекомите, дрогериите и аптеките, които също развиват дейност в моловете. Засега не е ясно как точно ще се разделя потокът от хора.

От позицията на асоциацията става ясно, че моловете ще спазят наложените мерки, но ще генерират допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за тяхна сметка. Асоциацията посочва, че това е пореден удар по сектор, който е бил затворен над 5 месеца.

Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс – допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта.“

Моловете търпят загуби като наемодатели, а не е ясно кога наемателите им ще се възстановят от финансовите щети заради въведените на няколко пъти затваряния. Асоциацията посочва, че заповедта трябва да касае всички, включително и държавната администрация.

„Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични.“

Подкрепи Economic.bg