Още пластмасови продукти ще бъдат забранени в България

По силата на европейската директива пластмасовите чашки и кутии за храна отиват в историята

Още пластмасови продукти ще бъдат забранени в България

Снимка: Unsplash

4196 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството прие наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, с която се въвеждат изисквания на Европейското законодателство. С нормативния акт се забранява пускането на пазара на определени продукти, за които има устойчиви заместители за многократна употреба, или такива, изработени от други материали, различни от пластмаса.

Въвеждат се мерки за намаляване на потреблението на еднократни пластмасови чашки и кутии за храна, както и нови изисквания за проектиране и производство на определени продукти с цел намаляване на отпадъците от тях и стимулиране на рециклирането.

С наредбата се увеличава обемът на информация към крайните потребители, което означава, че се включват нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти и за вредата от неправилното им изхвърляне, задължителни мерки за осведомяване и осъществяване на национални информационни кампании.

Въвежда се и изискване за разширяване на съществуващите системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като се осигури подходяща допълнителна инфраструктура на местата на образуване на отпадъци за постигане цел по разделно събиране на пластмасови бутилки за напитки от 90% за отчетната 2029 г., финансирани допълнително от лицата, които пускат на пазара съответните продукти.

В Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса се отменя задължението за заплащане на продуктова такса за тънки пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона, тъй като тези торбички са включени в списъка на продуктите, за които има устойчиви заместители за многократна употреба или такива, изработени от други материали и се забранява пускането им на пазара.

Подкрепи Economic.bg