300 лв. минимална и 1440 лв. максимална пенсия

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители

Предложението на правителството:

300 лв. минимална и 1440 лв. максимална пенсия

Снимка: Economic.bg/Архив

Правителството предлага от следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева, а максималната - 1440 лева. В момента праговете са съответно 250 и 1200 лева. Пенсиите ще бъдат увеличени с 5% от 1 юли.

Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, с който БНР разполага. Документът ще се обсъжда на 20 октомври на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

За догодина се предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица да нарасне от 610 на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2021 г.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - на 420 лв., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - на 3000 лв. 

Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнато през 2019 г. на ниво от 1.2%.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. 

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва в размер на 74.29 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв. 

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден - от държавното обществено осигуряване.

Коментари: 0