Предпазливостта на ФЕД навреди на долара

Както се и очакваше, Фед повиши лихвите с 25 пункта за втори път през последните три месеца - от 0.75% на 1.00%

Предпазливостта на ФЕД навреди на долара

Снимка: Pixabay

Както се и очакваше, ФЕД повиши лихвите с 25 пункта за втори път през последните три месеца. Последвалите изказвания бяха интерпретирани като предпазливи спрямо това, което се очакваше да се чуе. Резултатът беше агресивни продажби на долари, спад на доходността по облигациите и покачване на акциите.

Ключовия момент при ФЕД бяха прогнозите му, за които се очакваше да бъдат повишени. Вместо това обаче, прогнозите на централната банка за ръста на лихвите през 2017 и 2018 останаха без промяна.

При икономическите новини вчера, продажбите на дребно и индексът на потребителските цени излязоха според очакванията. Продажбите нараснаха за месеца с 0.1%, а индексът показа покачване за годината от 2.7%.

Изборите в Холандия изненадаха със сериозна подкрепа за сегашния премиер Руте. Неговата либерална партия не успя да спечели мнозинство и ще трябва да формира коалиционно правителство. Тя обаче се представи много по-добре, отколкото показваха предварителните социологически проучвания. Успехът й дойде за сметка на дясната партия на Герт Уилдърс, която пък се представи много по-слабо от прогнозираното.

В Италия продажбите на дребно се покачиха с 1.4%, много над очакванията за ръст от 0.2%. Във Франция индексът на потребителските цени излезе според прогнозите с покачване от 1.4% за годината.

Доларът отчете най-голям спад след юли миналата година, заради предпазливото повишение на лихвите. Все пак рейнджът на търговия остава непокътнат.

Еврото нарасна, благодарение на силните данни от Европа, предпазливия ФЕД и положителния резултат от изборите в Холандия. Единната валута затвори над 100-дневната пълзяща средна. Следващо ниво на съпротива е 1.08.

Сериозни спадове на доходността по облигациите след ФЕД

Фед очаквано повиши лихвите с 25 пункта до нива от 0.75%/1.00%. Пазарът обаче очакваше промяна на прогнозите в посока нагоре, но това не се получи, и доходността по облигациите спадна отново под 2.5%.

Същата съдба сполетя и европейските облигации. Най-много спадна обаче доходността по облигациите на Австралия и Нова Зеландия, съответно с 9.2 и 6.3 базови пункта.

Златото с най-голям растеж за последните шест месеца

Златото отчете най-голямо покачване за последните шест месеца след решението на ФЕД, което не включи промяна на прогнозите. Жълтият метал показа значителна сила и преодоля 50-дневната и 100-дневната пълзящи средни.

Петролът също поскъпна след доклад показал намаление на запасите в САЩ с 257 000 барела. Това е първия седмичен спад след декември. След големия натиск и продажби през последните 5 дни, петролът може и да намери в близък план дъно и да атакува 200-дневната пълзяща средна.

Лек спад на акциите преди решението за лихвите на ФЕД

Водещите американски индекси нараснаха след повишението на лихвите на ФЕД, тъй като не беше направена промяна в прогнозите. Стандард енд Пуърс спечели най-много заради комбинацията от предпазливия Фед и покачването на петрола. Индексът скочи с 0.84%. Най-слабо покачване отчете Дау Джоунс, в размер на 0.54%, и остана с 50 пункта под 21 000. Насдак нарасна и си възвърна нивото от 5 900.

При европейските индекси най-силно се представи италианският MIB с печалби от 1.2%. Повечето от останалите европейски индекси скочиха с 0.2% и 0.3%.

Коментари: 0