Председателството на Австрия ще продължи темата за Западните Балкани

Австрия подкрепя България за членство е Шенген

Председателството на Австрия ще продължи темата за Западните Балкани

Темата за европейската перспектива на Западните Балкани, основният приоритет на Българското председателство, ще бъде продължена от Австрия, която поема поста през втората половина на 2018 г. Това стана ясно по време на среща между вицепремиера Екатерина Захариева и австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуство и медии Гернот Блюмел.

Двете държави имат общото виждане, че европейската перспектива за тези държави е единствената възможност за стабилност и просперитет в региона.

„Има осезаема позитивна тенденция по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя допълни, че част от държавите са по-напреднали в този процес и посочи като пример Черна гора и Сърбия. Черна гора има сериозен напредък, отворила е 32 преговорни глави и временно е затворила три. Сърбия също напредва, като към момента е отворила 12 глави, като две от тях са временно затворени, допълни вицепремиерът. Захариева изрази надежда, че Албания и Република Македония могат да получат препоръка за започване на преговори през настоящата година.

Захариева и Блюмел обсъдиха и други актуални теми като Brexit, следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза, темата с миграцията и опазването на външните граници на ЕС. „Благодаря на Австрия за заявената подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Според нея, страната ни отдавна е готова за членство в Шенген и ще разчита на австрийската подкрепа и в бъдеще.

Българският министър отбеляза последователните усилия на правителството ни за приемането на България в „чакалнята на еврозоната“. Имаме стабилен икономически ръст от 4%, безработицата е само 6%, допълни тя. 

Коментари: 0