Председателят на британския парламент е решен да спре „твърдия Brexit”

Депутатите също продължават да обмислят варианти как да осуетят плановете на Джонсън

Председателят на британския парламент е решен да спре „твърдия Brexit”

Снимка: БТА

1360 ~ 1 мин. четене

Председателят на Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) Джон Беркоу има план как да попречи на Борис Джонсън да извади Великобритания от състава на ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”). Той ще попречи на Джонсън да разпусне парламента, за да реализира плановете си без нужда от одобрение от народните представители.

По информация на британския в. Telegraph Беркоу е казал пред депутатите, че може да предотврати Brexit без споразумение, който се очаква да се случи в края на октомври, като се противопостави на каквото и да било разпускане на парламента или временно прекратяване на сесиите му. Парламентарният представител е бил категоричен, че ще се бори срещу тези ходове „с всяка частица от тялото си”.

„Не може да имаме ситуация, при която парламентът е разпуснат, ние сме едно демократично общество. Парламентът ще бъде чут и на никого няма да му се размине, ако се опита да го игнорира”, казал е Беркоу.

Борис Джонсън е категоричен, че страната му ще напусне най-големият търговски блок в света на Хелоуин (31 октомври), без значение дали ще има споразумение с Брюксел или не. Мнозинството от депутатите обаче са против „твърд Brexit”, тъй като той би нанесъл дългогодишни щети върху британската икономика. Те обсъждат различни варианти за осуетяване плановете на премиера, включително вот на недоверие към правителството му или призив към кралица Елизабет ІІ да го свали от поста.

Подкрепи Economic.bg