Предварителни изпити в университетите тази година няма да има

Учебната година няма да бъде нулева, категоричен е министърът на образованието

Предварителни изпити в университетите тази година няма да има

Снимка: Economic.bg/Архив

Предварителни изпити за прием в университетите тази година няма да има. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет днес.

„Няма да има предварителни изпити в университетите и това не е драматично. Те могат да се проведат по-късно или изобщо да ги няма. Тези изпити правят така, че 12 клас да не ходят на училище в оставащите им месеци, в които трябва да го правят, защото са спокойни, че са приети в университет“, каза Вълчев. По думите му той самият е против тези изпити, но все още не е внесъл предложение за законодателна промяна, че те да отпаднат.

За матурите и останалите външни оценявания риск няма. „Много лесно можем да съкратим материала, който се обхваща от изпитите", подчерта образователният министър. „Изпитите ни трябва да се променят в много по-голяма степен към мерене на умение за критично мислене, решаване на проблеми. Да са в много по-голяма степен тип PISA, а не заучаване на материала“, отбеляза Вълчев.

Просветният министър е категоричен, че няма да има нулева учебна година въпреки усложнената ситуация. „60% от годината е минала, а от гледна точна на оставащия материал са необходими между 30 и 35 дни, за които ще търсим възможност за преструктуриране – било то чрез събота и неделя, било то юни месец“, каза още той, като уточни, че в момента е много рано да се взема подобно решение.

От думите му стана ясно, че дистанционното обучение, което започна днес в страната е с по-скоро успешен старт, въпреки че електронната платформа „Школо“ се срина тази сутрин.

„Имаме две форми на електронно обучение - синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се започне с асинхронното - тоест по различно време, а не във виртуална класна стая. Синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задачи и самоподготовка на учениците“, обясни Вълчев. По отношение на пренатоварената система, ресорният министър каза, че няма платформа в света, която да успее да издържи на този наплив и обясни: „Инфраструктурата е поставена на голямо изпитание. Трафикът на „Школо“ се увеличи за 20 пъти“.

Данни на министерството на образованието сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройства. Такива ще им бъдат закупени като за целта ще бъдат отпуснати между 1 и 2 млн. лева. 11% от учениците също нямат или мобилни устройства, или интернет.  „Устройства не можем да осигурим, но проблемът с достъпа до интернет частично можем да го разрешим“,  каза Вълчев.

Коментари: 0