Злато във време на (корона)криза

Златото е в непрекъсната тенденция за повишаване от средата на август 2018 г.

Злато във време на (корона)криза

Снимка: Pixabay

8636 ~ 3 мин. четене
Втората половина на 2019 г. беше доминирана от невероятното рали на акции в САЩ, които достигаха най-високите си върхове за всички времена, а след това още по-високи от тях. Ключови думи като „глобално забавяне“, „репо пазар“ и „търговска война между САЩ и Китай“ белязаха търговията, независимо от вида актив. Сега, началото на 2020 г. пък тече под знака на „коронавирус“, „Covid-19“ и „най-лошият спад от“, пише Yahoo Finance в свой анализ.

Писането за злато също е доста интересно. Златото има особена връзка с други класове активи. В моменти на изобилие седи някъде там и блести, пасивно и без да носи нищо. Варварска реликва – това е призмата, през която може да бъде погледната дългата му история назад във времето, преди още Джон Мейнард Кейнс да нарече с тези думи златния стандарт. 

На благородния метал днес се гледа като на сигурно убежище, но… 

Къде се намираме 

В началото на миналата седмица цената на златото се покачи до най-високата си стойност от 1704 долара за тройунция от 2012 г. насам. Сега инвеститорите извръщат поглед от риска, докато пазарите се борят със страховете от коронавируса и петролната война между Саудитска Арабия и Русия. 

Поглеждайки още по-назад, златото е в непрекъсната тенденция за повишаване от средата на август 2018 г. Освен за няколко периода на консолидация миналата година, от края на февруари до края на май, в месеците след това отново е на бавен и постоянен възходящ поход.

Този ход доведе до това, че скъпоценният метал премина от ниски нива от около 1160 долара през 2018 г. до последните му върхове от малко над 1700 долара. Това е 46% увеличение за около 19 месеца. По онова време обикновеният живот не изглеждаше да се променя особено. Всъщност хората инвестират в злато преждевременно, така че когато настъпят сътресения като сегашните, те да имат известна сигурност. 

Инверсии на кривата на доходност

Пазарите на облигации говорят много за здравето на икономиката, а златото изглежда е един от малкото активи, които слушат. Ако се върнем към август на 2018 г., можем да видим, че зад движението на златото нагоре имаше катализатор на облигационния пазар. 2018 беше годината, в която пазарите отново започнаха да обръщат внимание на кривите на доходност.

През това лято спредът между 3-месечните и 10-годишните книжа се засили по начин, последно наблюдаван по време на кризата от 2008 г. И тогава се обърна. 

Когато кривата на доходността се обърне, краткосрочните книжа носят повече от дългосрочните, което сигнализира за нарастваща несигурност по отношение на дългосрочните перспективи на икономиката.

Нарастващият интерес към златото се засили и през август 2019 г. – от друг, още по-важен катализатор на пазара на облигации. Това беше месецът, в който 2-годишната и 10-годишната крива на доходност в САЩ се обърнаха. Те са най-наблюдаваните от пазарните анализатори, що се отнася до доходността на облигации. Тяхната инверсия е изключително надежден показател за рецесия, като успешно прогнозира всяка рецесия в САЩ от 50-те години на миналия век.

Пазарите на злато взеха сериозно и двете горепосочени инверсии, въпреки че акциите на САЩ бяха на или около техните най-високи стойности по време на двете събития. Според Credit Suisse, след инверсия на 2- и 10-годишните книжа, фондовите пазари ще се покачат средно с около 15% за още 18 месеца, преди рецесията най-накрая да настъпи около 22 месеца след инверсията. 

В момента се намираме на 7 месеца разстояние от тази инверсия и S&P 500 отбеляза повишение от над 19%, преди коронавирусът да ускори онова, което мнозина смятаха за неизбежно.

Нестабилност извън строй

Въздействието на Covid-19 върху световната икономика доведе до скок на нестабилността като цяло, независимо дали става въпрос за акции, валути или стоки. 

Златото не е имунизирано срещу това. Към момента на написването, индексът на нестабилността на златото на CBOE (GVZ) се повиши със 117% от средата на февруари. По време на сесията на 9 март той се повиши с над 300%, като в този ден индексът затвори на най-високото си ниво от юни 2013 г.

Загубите се покриват

В момента цените на златото изглежда биват теглени в противоположни посоки. От една страна, инвеститорите се стичат към злато, тъй като то изпълнява традиционната си роля на сигурно убежище. От друга страна, то вече донесе впечатляващи печалби, след започналата възходяща траектория през август 2018 г. 
Коментари: 0