Преговорите между САЩ и ЕС по ТПТИ продължават

Комисар Сесилия Малмстрьом ще представи доклад за малките и средни предприятия в Брюксел

Преговорите между САЩ и ЕС по ТПТИ продължават
164 ~ 1 мин. четене

В Ню Йорк започва нов, девети пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Съединените щати по бъдещото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Преговорите се водят на фона на продължаващи протести в различни европейски страни, предизвикани от тревоги най-вече за околната среда, трудовите права и безопасността на храните. Най-сериозно е недоволството в Германия, където вчера хиляди граждани излязоха на демонстрации против споразумението. Неотдавна Европейската комисия взе безпрецедентно решение да публикува преговорните си позиции по документа, за да разсее страховете на гражданите, предаде БНР.

Днес в Брюксел, паралелно с началото на новия кръг преговори, комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще представи доклад за преимуществата, които свободната търговия със САЩ ще даде на малките и средни предприятия в ЕС.

На проведена в София дискусия за трансатлантическото споразумение, експерти споделиха притесненията си, че в Общността ще навлязат американски генномодифицирани храни и че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела. 

Подкрепи Economic.bg