Преправените договори от КТБ са престъпление

Според Хърсев загубите в КТБ ще са около 10 млрд. лева

Преправените договори от КТБ са престъпление

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене

Преправянето на договори за влоговете в КТБ е престъпление, заяви в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев. По закон важат тарифните условия към датата на сключване на договорите, допълни той. Според него около 500 млн. лева са платени заради преференциални договори, които са били развалени.

Хърсев отбеляза, че хората с депозити над гарантираните 100 хил. евро, трябва да са в списъка с кредиторите.

„Хората с преференциални лихви нямаше да си загубят парите, а щяха да чакат така, както чакат кредиторите", каза Хърсев.

Той беше категоричен, че преправянето на договори след поставянето на КТБ под специален надзор е не само нарушение, а и престъпление. Според Хърсев загубите в КТБ ще са около 10 млрд. лева - с косвените щети.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че в последните дни на работата си квесторите в КТБ са разрешили сделки за цесии и прихващания, вследствие на които са освободени "огромни имущества" на кредитополучатели.

Той посочи, че тече разследване, в което са ангажирани прокуратурата, ДАНС и МВР, като резултатите от него се очакват до две-три седмици.

За преправяне на договора си за преференциална лихва потвърди бившият премиер Иван Костов. Той призна за депозит с преференциален лихвен процент и с размер от 155 000 лева в КТБ, който е развалил, за да може да получи гарантираното по закон изплащане до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете. Това се е случило, след като трезорът на Цветан Василев бе поставен под специален надзор от БНБ през юни миналата година, а преди две седмици СГС обяви КТБ в несъстоятелност.

Подкрепи Economic.bg