През януари се очакват нови „ценови шамари“ при газа

Пандемията даде кураж на зелените идеи, но светът може би не е готов за тях, смята Васко Начев

Васко Начев, енергиен експерт:

През януари се очакват нови „ценови шамари“ при газа

Снимка: Twenty20

844 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на газа

Поскъпването на цената на газа ще се усети от крайните потребители още от 1 октомври, а от януари може да се очакват нови „ценови шамари“. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Васко Начев, който припомни, че компонентата газ съставлява 70% от ценообразуването на топлоенергия.

Със сигурност може да очакваме още ценови шамари, за съжалениe. И това ще се случи още на 1 януари”, заяви Начев в ефира на Nova.

Думите му идват след поисканото 20-процентно увеличение на топлата вода и парното от „Топлофикация София“. То бе мотивирано с поскъпването на цените на газа и въглеродните квоти.

Според Начев има изначално сбъркана глобална политика по отношение на нефта и газа. Той напомни изказването на Ангела Меркел, която заяви, че от 2040 г. Германия вече не трябва да ползва синьо гориво. Заедно със заричането на ЕЦБ, че вече няма да дава пари в тази посока, тези неща отблъскват инвеститорите.

„Какво очаквате да се случи?“, попита реторично Начев, акцентирайки върху рестрикциите спрямо сектора. 

Междувременно по време на пандемията се наблюдава възход на зелените идеи, но „светът не е готов за този преломен момент“.

Защото няма адекватни алтернативи, а като няма такива, какво да очаквате – освен повишение на цената. С наказателни акции никой не е прокопсал. Винаги този, който е наказван, намира формата, под която да си вземе наказанието през потребителя.“

Според Начев в България има два огромни камъка в блатото и към тях са вързани ТЕЦ „Марица изток” и „Топлофикация София”.

Подкрепи Economic.bg