Президентът и КНСБ настояха за ясна визия за бъдещето на въглищата ни

Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика, смята Румен Радев

Президентът и КНСБ настояха за ясна визия за бъдещето на въглищата ни
Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика, а държавата ни трябва да има ясна стратегия за развитието на сектора. Около това мнение се обединиха на среща днес държавният глава Румен Радев, президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и представители на синдикалната организация. 

Според тях България трябва да бъде по-активна към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката.

Представителите на КНСБ посочиха като пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности.

Като държава-член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави, подчерта президентът.

Резултатите от т.нар. „Зелена сделка“ в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

По думите на Радев комплексът „Марица Изток“ дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40% и 60% от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български. 
Коментари: 0