5 причини за провала на преврата в Турция

Опитът се отличава от предходните няколко по редица показатели

5 причини за провала на преврата в Турция
Турция е преживявала редица военни преврати в съвременната си история. Последният обаче се отличава от предходните по редица показатели, на база на които би могъл да се определи като "нестандартен", пише Deutsche Welle. В продължение на няколко часа продължиха сблъсъците между военните и правителствените сили, след което опитът бе осуетен поради няколко причини:


Гражданите не се присъединиха към преврата

Оказа се, че настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган има голяма подкрепа сред населението. От 2002 г. "Консервативната партия на справедливост и развитие" убедително печели парламентарните избори. Междувременно трите водещи опозиционни партии също застанаха на страната на правителството. Служителите на полицията и спецслужбите показаха вярност към Ердоган. 

Армията не се солидаризира с метежниците 

Изходът от преварата щеше да бъде съвсем различен, ако армията бе подкрепила опита на военните. Това обаче не се случи и метежниците не разполагаха с достатъчно сила, за да вземат под контрола си важни стратегически обекти. Началникът на Генералния щаб и голяма част от висшия офицерски състав останаха верни на правителството. 

Ердоган не беше блокиран 

В нощта на 15 срещу 16 юли Ердоган не беше в Анкара, а в курортния град Мармарис на Егейско море. Той извади голям късмет, тъй като в първите часове на операцията не бяха предприети мерки за взимането му като заложник, а хотелът, в който той бе отседнал, бе бомбандиран твърде късно - държавният глава отдавна бе напуснал пределите му. 

Международната общност реагира остро на събитията 

Метежниците не бяха подкрепени от нито една организация на Обединените нации - НАТО, САЩ, ЕС, Германия Русия и т.н. Въпреки критичното отношение към авторитарния стил на управление на Ердоган, международната общност единодушно призова към спиране на кръвопролитията и запазването на демократичния ред в Турция. 

Ердоган не загуби връзка с гражданите 

В първите часове на опита за преврат местоположението на Ердоган бе неизвестно. По-късно той успя да влезе в ефира на телевизионния канал CNN Turk, откъдето призова гражданите да излязат по улиците и да се бият. Те от своя страна дадоха категоричен отпор на опита за сваляне на законната власт в страната. 
Коментари: 0