Турция губи 10 млн. туристи

Българите също ще се откажат от посещения на южната ни съседка

Турция губи 10 млн. туристи

Турция ще изгуби около 10 млн. туристи след последните събития в страната. Това обяви пред БНТ доц. Георги Рачев от Асоциацията на туристическите агенции.

Няколкото сериозни атентата през последните месеци, както и факта, че Турция изгуби почти целия руски пазар, който е вторият най-важен за южната ни съседка, влияят много негативно на турския туризъм. Сезонът вероятно ще завърши катастрофално.

Немците, които са най-честите посетители на южната ни съседка (над 4,5 млн. германски граждани годишно посещават Турция), също се преориентират, след като в един от последните атентати загинаха 12 техни граждани.

Британците също се отдръпват, а Държавният департамент на САЩ посъветва американците да преосмислят пътуванията си към южната ни съседка.

Много от българските граждани също ще се откажат от пътуванията си до там. Българите се преориентират към съседна Гърция и други европейски държави.

За да няма разочаровани, Рачев посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени.

„Всичко зависи от договора, той трябва да е прочетен много внимателно. В него винаги има определен срок, в който без никакви задължения към оператора, туристът може да откаже своето пътуване, зависи дали не е на промоционална цена с определени условия. Моите колеги работят активно, не са подготвени за преврат в Турция, но са подготвени за предлагане на алтернатива“, обясни Рачев. 

Коментари: 0