Приоритетите на Хърватия начело на ЕС: Brexit и разширяването на Блока

Страната пое официално Председателството от 1 януари

Приоритетите на Хърватия начело на ЕС: Brexit и разширяването на Блока

Снимка: БТА

Brexit и разширяването на ЕС ще бъдат приоритети по време на шестмесечното председателство на Хърватия в блока, заяви външният министър Горан Гърлич Радман, цитиран от EuroActive. 

Хърватия, най-младият член на Европейския съюз, има „много работа и важна задача, която трябва да свърши по най-добрия възможен начин в интерес на всички членове на ЕС, на първо място организация на отношенията между Съюза и Обединеното кралство“, заяви той.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, но ще остане в преходен режим до края на годината. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро изрази загриженост дали ЕС може да сключи след Brexit търговска сделка с Великобритания до крайния срок до 2020 г.

Друго предизвикателство за хърватското председателство на ЕС ще бъдат страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към блока, „тъй като имаше различни подходи, когато става въпрос за разширяването на ЕС“, заяви хърватският външен министър.

Той говори от Виена, където отбеляза началото на председателството на своята страна на церемония в посолството там.

Въпреки големите очаквания от страните кандидатки, „ще подкрепим това, което е реалистично и възможно“, каза той.

„Процесът на присъединяване към ЕС не се случва за ден: работихме усилено, за да изпълним всички критерии и стандарти“, каза той по повод присъединяването на Хърватия към ЕС.

От страните от Западните Балкани само Сърбия и Черна гора са в процес на преговори, докато Албания и Северна Македония тепърва ще започнат преговори. Междувременно Косово и Босна сериозно изостават, последната поради сложната си следвоенна политическа система, която блокира реформите, необходими, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС.

Заедно със Словения, която се присъедини през 2004 г., Хърватия е единствената страна, член на бивша Югославия, която стана член на ЕС. Тя се присъедини към блока през 2013 г.

Коментари: 0