Продадоха машина от зората на киното за 2 млн. евро

Хрономегафонът единственият, който е останал запазен цял с всичките си принадлежности

Продадоха машина от зората на киното за 2 млн. евро
216 ~ 2 мин. четене

 Рядък модел хрономегафон, изобретен от Леон Гомон през 1902 година, бе продаден за 1,240 милиона евро на търг във Франция. Купил го представител на компанията "Гомон" (Gaumont), предаде АФП.

"Това е световен рекорд за всички подобни категории за киноапаратура", коментира експерт след края на търга в замъка Артини, край Тур.

Уредът е "единственият, който е останал запазен цял с всичките си принадлежности: сандъците, с които е бил пренасян, и тяхното съдържание, плакати и 14 звукови сцени, от които седем с плочи, както и дузина неми филми", обясни същият експерт преди продажбата.

Купен през 1912 година за 8330 франка, (еквивалента на 2 милиона евро сега) хрономегафонът бе оценен на по-малко от един милион евро, пише БГНЕС.

Машината е разпределена в четири сандъка и тежи около 450 кг. До днес тя е била пазена от семейството на първия притежател от Шарл Пруст от Тур. Той е имал на времето амбицията да потърси щастието си като обикаля Мексико и демонстрира фотосцени. Моделът му работел на 70, 110 или 220 волта.

Звукът, записан на фонограф и усилен, благодарение на въздушна помпа, се е синхронизирал с картината от апарат, наречен "диригент". Едва около 50 такива машини са произведени във Франция.

Пруст реализира мечтата си в Мексико, но приключението му завършва бързо заради революцията в страната. Екипът на първото говорещо кино в Латинска Америка минава през Куба и отива в Коста Рика на 7 март 1913 година.

След това хрономегафонът се връща във Франция и остава в кутиите, докато не го продадат на този търг, век след латиноамериканската му авантюра.Подкрепи Economic.bg